Ортопед доплаща от джоба си за лечението на пациенти

0
Доктор Янакиев настоява пациентите да подпишат декларация, че НЕ му дължат пари
Доктор Янакиев настоява пациентите да подпишат декларация, че НЕ му дължат пари Снимка: Марица

Масово хора умират заради невъзможност да закупят шини и протези за лечението си.

За това алармира д-р Янаки Янакиев, ортопед в пловдивската болница "Медлайн".

"Пациентите трябва да доплащат големи суми за импланти, когато имат нужда от ортопедична операция. В същото време НЗОК често не покрива разходите, а клиничните пътеки, по които работят специалистите по ортопедия и травматология, са крайно недофинансирани", заяви д-р Янакиев.

От години той е принуден да дава пари на ръка на своите пациенти, за да продължат лечението си след направена операция, пише "Марица".

Някои от сумите не са големи, 30-40 лева, но хората са бедни и не могат да си позволят тези средства, споделя лекарят. Когато се налага, осигурява и скъпите протези, защото иначе рискът болният да се инвалидизира  до края на живота си е голям.

Възрастна жена за малко да остане на легло заради счупена тазобедрена става, защото нямала пари да си купи планка с пирони.  При пловдивския лекар търсят помощ хора от цялата страна. „Плащал съм и пътни разходи. Често се налага да посещават клиниката няколко пъти, идват за едната операция, но после заради финансови затруднения отказват продължение на лечението”, казва д-р Янакиев. 

Случва се самите пациенти да не се връщат при лекаря, защото се притесняват, че трябва да му върнат заема. Затова д-р Янакиев се принуждава да поиска всеки собственоръчно да запише, че получава помощта безвъзмездно. Вече е събрал  над двайсет декларации, на които пациентите пишат, че не дължат пари на лекуващия си лекар. 

 „Здравеопазването е евтино, болестолечението е скъпо”, казва известният медик. Това принуждава пациентите да рекетират лекарите. Изходът от тази ситуация е увеличаване цената на клиничните пътеки и включването на скъпите импланти в нея.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари