Орхан Мурад: Те утре и на телетата в задния двор, и на овцете ще посегнат

3
И кокошки един ден няма да можем да гледаме в домовете си
И кокошки един ден няма да можем да гледаме в домовете си

Избиването и загробването на прасета сериозно ядоса фолкпевеца Орхан Мурад!

Ще посегнат на телетата и овцете, кахърен е изпълнителят. Защо заравяме свинското, а не го ядем?! - чуди се певецът, пише България Днес.

Заради африканската чума над 100 000 свине вече са убити и това никак не се нрави на изпълнителя на "Хиляди слънца".

"След като африканската чума по свинете не е опасна за хората, защо трябва да заравяме хиляди тонове свинско месо, а не да го ядем? Как точно ще предпазим прасетата от чумата, след като избием ВСИЧКИ прасета, нали няма да има кого да предпазваме?", попита гневно Мурад, като се чуди как така няма ваксина за толкова разпространена зараза.

Според певеца това е само началото на геноцид, който ще продължи и спрямо други животни.

"Проблемът е много по-дълбок, става дума за чудовищно национално предателство. Чумата е само един детайл от това. Те утре и на телетата в задния двор, и на овцете ще посегнат. И кокошки един ден няма да можем да гледаме в домовете си", каза още легендарният изпълнител.

Недоволството му се споделя и от протестиращи, които четири дни са блокирали пътя Сливен-Ямбол в района на село Крушаре.

"Блокадата на пътя остава, защото за хората няма яснота по това какво ще се случва оттук нататък. Дадени са едни обещания, които са единствено и само устни няма нищо реално, на хартия. Плюс това, че протестиращите как може да имат вяра в това обещание - по едно прасе. Как е обещано? Ще им го дадат, ще им го подарят или те ще трябва да си го купят?! Защото съм в случая с Шарково и Болярово, когато обещаха на баба Дора, че ще възстановят стадото, досега това нещо не се е случило, така че няма логика да се случи и сега", коментира организаторът на протеста Валентина Василева.

Междувременно засилиха мерките за сигурност на Дунав мост. Освен традиционната гранична проверка служители на Агенцията по храните проверяват и багажниците за това дали не се пренася храна. Проверките се извършват на базата на случаен принцип. Това, което е установено, че трябва да бъде конфискувано, се слага във фризер.

30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета са установени в България.

25 000 безработни

Близо 25 000 са стигнали безработните вследствие на африканската чума по свинете. Това обяви финансовият експерт Мика Зайкова във връзка с икономическите последствия от възникналата кризисна ситуация.

"Нашата безработица вече не е 5%. Второ: има шанс тези безработни да се увеличат и също да искат пари от осигурителната система, защото трябва да получават обезщетения за безработица", обясни Зайкова.

"Размерите на загубата се изчисляват на над 2 милиарда лева, но това не е крайната цифра, защото вече се говори за огнища в Южна България. А както каза еврокомисарят по здравеопазването, прехвърлим ли Балкана, цялото свиневъдство отива на кино", добави експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари