Коледа без свинско

0
Хората в селата, където умъртвиха прасетата, не помнят такива празници
Хората в селата, където умъртвиха прасетата, не помнят такива празници

С 20% е поскъпнало свинското месо у нас от началото на кризата с африканската чума.

През следващия месец се очаква стабилизиране и успокояване на пазара, заради намаляване на потреблението. Това прогнозират експерти от Комисията по стоковите борси и тържищата, предава bTV.

В момента килограм свинско на едро струва до 9 лева и 20 стотинки.

Китай също страда от заразата и това допълнително увеличи износа на свинско от Европа, а с това и на цените.

Като истински професионалист Иван от село Градина не се разделя с инструментите си: „Винаги са с мен в колата горелки, ножове, защото тръгвам за Крушово, Градина, Мирово. Където ме извикат”.

Иван наследява занаята едва 12-годишен – от дядо му, който също бил касапин: „Занаят не се дава, той се краде. Гледаш от стари касапи и ти го учиш. Иначе никой няма да ти каже как се прави. Даже и дядо ми не ми казваше как се прави”. В Първомайското село Градина нямаше чума. Но мерките на държавата принудиха хората да заколят животните през август.

Затова вместо да коли прасета в празничните дни Иван оре ниви: „Такава Коледа не помня аз. Не е такава радост като други години. Други години това време нямаше да ме намерите вкъщи. Ходя, коля, обезкостявам от къща на къща, а сега няма”. От началото на кризата държавата е похарчила 70 милиона лева за справяне със заразата. А който иска да отглежда прасета, ще се случва по-нови правила.

Всичко е в посока повишаване на мерките за биосигурност. За първи път на практика засегнатите наши комплекси ще могат да ползват европейски средства за репопулиране”, обясни министърът на земеделието Десислава Танева.

Всеки си търси прасето да си направи Коледата. Да си посрещне гостите. Тази година и да не купят, догодина ще си вземат масово. Защото другата Коледа ще е по-страшна. На магазина, като иде да вземе, не знаеш какво е месото”, казва от своя страна Иван.

Така Иван прибира ножовете си до следващата Коледа, когато вярва, че традицията ще се завърне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари