Оправданието на Община Русе за увеличения данък сгради

0
Повишаването на данък "Сгради" е дългосрочна стратегия, а не закърпване на бюджета, заявиха на заседание в общината
Повишаването на данък "Сгради" е дългосрочна стратегия, а не закърпване на бюджета, заявиха на заседание в общината

"Аргументите ни за повишаване на данък "Сгради" от 1.2 на 2 промила са с дългосрочен план, тъй като приходите в Община Русе непрекъснато намаляват. Нашата цел не е да закърпим бюджета, а да търсим нови начини за подобряване на условията в града, тъй като са необходими средства за съфинансиране на проекти, и различни нови дейности".

Това заяви директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности“ в Община Русе Емилия Пенева по време на заседанието на Постоянната общинска комисия по икономическа и инвестиционна политика, предаде ТОП НОВИНИ. 

Според представителите на Общинска администрация, Русе се опитва да настигне общини като Велико Търново и Плевен, където данъкът отдавна е прехвърлил 2 промила. Наред с това, увеличението е минимално, и не е нещо с което гражданите не могат да се справят. Проф. Никола Михайлов (БСП) обаче репликира, че 1/3 от русенци са пенсионери, за които увеличение на данък с 20-30 лв. може да бъде непосилно. От друга страна европейските проекти, за които толкова спешно се търси съфинансиране, не успяват да доближат Русе до други европейски градове, и изоставането е напълно видимо. 

Нина Крушева ("Патриотите, ВМРО и Глас народен") бе на мнение, че вместо увеличаване на данъците, е трябвало да се помисли как могат да се оптимизират разходите на Общината. "Градът ни не е интересен, а ние искаме да го направим отблъскващ", заяви тя. 

От своя страна зам.-кметът Наталия Кръстева категорично отрече намеците, че Общината бездейства, и заяви, че обликът на Русе се подобрява, и това е видно за гражданите. 

Предложението за увеличение на данъкгради" ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общински съвет на 15 декември.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари