Оправдаха бившия президент на Бразилия за корупция

0
Бразилският федерален съд отхвърли обвинението на прокуратурата срещу Луис Инасио Лула да Силва
Бразилският федерален съд отхвърли обвинението на прокуратурата срещу Луис Инасио Лула да Силва Снимка: Gulliver/Getty Images

Бразилският федерален съд отхвърли обвинението на прокуратурата за корупция срещу бившия президент Луис Инасио Лула да Силва, съобщава ТАСС с позоваване на вестник „Folha de S. Paulo“.

Както отбелязва вестникът, въпросният случай се отнася за къща и земя в село Атибайя в щата Сао Пауло. По думите му политикът преди това е бил осъждан на 17 години затвор, но по-късно присъдата е отменена от Федералния върховен съд във връзка с процесуални нарушения и делото е изпратено за ново разглеждане в столичния съд. Според съдията, който е разгледал документите на прокуратурата, следователите в новия си извод не са взели предвид позицията на най -висшия съд. Освен това, делото беше закрито поради изтичане на давността, съобщава БГНЕС.

Лула да Силва стана първият бивш президент на Бразилия, затворен след наказателен процес. Впоследствие той е освободен от ареста. Самият политик категорично отрича всички обвинения срещу него, наричайки ги политически мотивирани. Обвинителната присъда на Лула да Силва първоначално е издадена от съдия Серджо Мору, който след това поема поста министър на правосъдието и обществената сигурност. Многобройни поддръжници на Лула да Силва, които смятат своя лидер за политически затворник, поставят под въпрос безпристрастността и законността на действията на Мору, когато разглеждат делата на бившия държавен глава.

Присъдата и последващото задържане слагат край на плановете на политика да се кандидатира отново за най -високия държавен пост. В резултат на това ултрадесният политик Жаир Болсонаро спечели президентските избори през октомври 2018 г., който покани Мору в своето правителство няколко дни след вота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари