Операта представя "Кабаре" в зала "Филхармония"

1
"Кабаре" разкрива живота в Берлин от 1929 до 1930. Времето, в което столицата на Германия е в депресия след икономическата криза от Първата световна война
"Кабаре" разкрива живота в Берлин от 1929 до 1930. Времето, в което столицата на Германия е в депресия след икономическата криза от Първата световна война Снимка: Държавна опера Русе

Днес Държавна опера Русе ще представи своя прочит на прочутия мюзикъл „Кабаре“ в зала Филхармония

Спектакълът започва в 19:00 часа.  Постановката е дело на Борис Панкин, а оркестърът на Държавна опера – Русе ще бъде дирижиран от Страцимир Павлов.

Боряна Сечанова е автор на хореографията, сценографията е на Иван Токаджиев. Костюмите са дело на Анна-Мария Токаджиева, на която съдейства и ПГ по облекло "Недка Иван Лазарова" гр.Русе.

"Кабаре" разкрива живота в Берлин от 1929 до 1930. Времето, в което столицата на Германия е в депресия след икономическата криза от Първата световна война. Градът, който е епицентър на нощния живот и на артистичния авангард, привлича неудържимо артисти, писатели, музиканти от целия свят. Но същото време е и началото на тоталитарния режим на Адолф Хитлер и неудържимия възход на Нацистката партия и Третия Райх. 

Сюжетът проследява любовната история на две романтични двойки. Едната е на английската кабаретна звезда Сали Боулс и отношенията и с начинаещия американския писател Клиф Брадшоу, който пристига в Берлин точно на Нова година. Другата история е между хазайката на Клиф – фраулайн Шнайдер и друг неин квартирант – хер Шулц. И двамата са германци, но той е от еврейски произход. Две красиви, весели и романтични истории, но с обречен край. 

Именно в този свят попада американецът Клиф, пристигнал в Берлин да търси вдъхновение за нов роман. Още в първата нощ, съдбата го отвежда в най-декадентския нощен клуб – Кит Кат Кабаре и го сблъсква със Сали Боулс – пленителната и спонтанна англичанка и с харизматичното и вездесъщо Конферансие – душата и двигателят на кабарето. Между Сали и Клиф пламва привличане от пръв поглед. Много скоро връзката им съвсем неочаквано се превръща в мечтаната любов. Времето обаче бързо променя реалността. 

Вълнуващият и жизнерадостен нощен живот е превзет от все по-злокобния и агресивен ежедневен живот. Ернст Лудвиг – германският приятел на Клиф, още от първия му ден в Берлин, се оказва активен нацист и първата жертва на новата идеология за антисемитизма са новобрачните младоженци фрау Шнайдер и хер Шулц – новият обществен враг.

Сали е уплашена, че ще загуби бляскавия си артистичен и секси живот, който води, за да го замени със скучната семейна идилия на средната класа и драстично променя решението си да заживее с Клиф в Америка. Той ще трябва да напусне Берлин сам. 

Нацистите завладяват и Кит Кат Кабаре и животът никога повече няма да бъде същият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари