Опера под звездите продължава със спектакъла "Кармен"

0

В края на жаркото лято и в началото на седемдесет и третия творчески сезон на Русенската опера, ни очакват и огнени страсти!

На 16 септември, петък, от 20:00 часа, на площада пред емблематичната сграда на Русенската опера, операта “Кармен” ще ни завладее с красотата на музиката си, със силата на любовта, която тя смело рисува, и с екзотиката на испанските образи в устремния ритъм на техните страсти!

С този ярък спектакъл ще съхраним спомена за красивите и свободни летни дни, през които бяхме заедно на площада пред Операта!

Кармен“ достойно заема едно от първите места в репертоара на Световните театри, а сюжетът й е по новелата на Проспер Мериме, и по-точно от третата ѝ глава, която съдържа разказа на Хозе за драмата на живота му. Сценичното либрето е създадено от Анри Мейяк и Луи Халеви.

Бизе несъмнено е велик класик на френската музика, а в творчеството му намират израз най-добрите и демократични традиции на френската култура. Основните му творчески постижения разбира се са свързани с театъра.

На 3 март, 1875г., е премиерата на „Кармен“, която се играе в театър „Опера комик” , а на 2 юни, след три месеца, Бизе внезапно умира. Преждевременната му смърт вероятно е ускорена и от светският скандал, който избухва около точно тази негова творба. В началото на следващата – 1876г , операта ‘Кармен” за дълго изчезва от репертоара на Парижките театри и в същото време започва триумфалният ѝ успех в чужбина. В Париж е възобновена, като постановка чак в 1883г., и оттогава не спира да се играе с огромен успех.

Режисьор на спектакъла е  д-р Аделаида Якимова - Фурнаджиева, според която в този спектакъл публиката ще разчете символите на съдбата, на бялата и червената роза, на картите. Ще открие и нови връзки между познатите и традиционни решения на операта.

Диригент ще бъде маестра Вилиана Вълчева.

В ролята на Кармен ще се превъплати слънчевото момиче на Русенската опера Петя  Цонева, а като Дон Хозе на сцената ще й партнира тенорът Борис Луков, за когото това е дебют.

В останалите роли ще видим любимите солисти на Държавна опера – Русе – Венцеслав Анастасов  като Ескамилио, Цветелина Василева като Микаела, Данкайро ще бъде Теодор Петков, Ремендадо – Иван Пенчев, Цунига – Момчил Миланов, Моралес – Стоян Стоянджов, Мерседес – Нели Петкова, а Мария Чавдарова ще дебютира като Фраскита.

С участието на хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе.

Билети за събитието можете да си купите от каса Опера и на www.ruseopera.com

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари