Опасно студено: Как това влияе на здравето ни

2
С падането на температурите през зимата здравословните проблеми, свързани с времето, започват да нарастват
С падането на температурите през зимата здравословните проблеми, свързани с времето, започват да нарастват

С падането на температурите през зимата здравословните проблеми, свързани с времето, започват да нарастват

Студеното време носи редица рискове, особено за по-възрастните“, предупреждава д-р Сузане Саламон, инструктор в Харвардското медицинско училище, предаде Дарик.

Ето кои части от нашето тяло са най-уязвими през зимните месеци, особено при очакваните екстремно ниски температури.

В риск: Сърцето

Студеното време действа като вазоконстриктор, което означава, че стеснява кръвоносните съдове. Това повишава риска от инфаркт.

Какво можете да направите: Обличайте се топло когато излизате - слагайте шапка, ръкавици и топло палто. Не извършвайте никаква напрегната дейност на открито, която може да стресира сърцето ви, като риене на сняг например. При почистването на сняг с лопата студът кара кръвоносните съдове да се свиват, което води до повишаване на кръвното налягане. При хора със съпътстващи заболявания това само по себе си може да доведе до стягаща болка в гърдите. Индивидите, водещи заседнал начин на живот и страдащи от болести на сърцето, трябва да се консултират с лекар, преди да се заемат с подобна дейност

В риск: Телесна температура

Възрастните хора са изложени на риск от хипотермия, при която вътрешната температура на тялото пада твърде ниско. „Дори продължителното излагане на лек студ може да предизвика симптоми на хиптермия“, казва д-р Саламон.

Какво можете да направите: Тук също важи с пълна сила обличането, дори може да се "опаковате", ако излизате навън. Наблюдавайте за признаци, с които тялото ви предупреждава, че не се справя добре със студа, като скованост във врата, ръцете и краката.

В риск: Имунна система

През зимните месеци хората прекарват повече време на закрито и в близък контакт един с друг, като например в магазини, молове и ресторанти. Това означава, че грипът, кашлицата и настинките се разпространяват по-лесно.

Какво можете да направите: „Ваксинирайте се срещу грип, мийте ръцете си често със сапун и вода или дезинфектант за ръце и кашляйте и кихайте в сгъвката на лакътя, а не в ръцете си“, казва д-р Саламон.

В риск: Всичките ни крайници

Заледените тротоари могат да улеснят падането, излагайки ви на риск от счупвания на крайници.

Какво можете да направите: Избягвайте хлъзгави повърхности, ако е възможно. Носете обувки или ботуши с големи грайфери, които да имат сцепление със снега и леда. Използвайте парапети, дори ако смятате, че нямате нужда да се държите за тях.

Сухият зимен въздух може да изсмуче влагата от кожата ви.

Какво можете да направите: Използвайте овлажнител с маслена основа, за да блокирате изпарението. Душ с хладка, не гореща вода. Използвайте овлажнител, за да възстановите влагата в горния слой на кожата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари