Опасният тигров комар плъзна и по Дунава

0
Този вид комар е приносител на различни вируси, причинители на сериозни заболявания
Този вид комар е приносител на различни вируси, причинители на сериозни заболявания

Жители на град Лом са подали сигнали в Регионалната здравна инспекция в Монтана, за „шарени" комари, които са се завъдили в къщите и апартаментите им. Специалисти от инспекцията са посетили частните домове и след като са занесли проби за изследване е установено със сигурност, че става въпрос за женски и мъжки тигрови комари.

На място пристигна специалист по екология и медицинска зоология от Националния център по заразни и паразитни заболявания, който също е уловил много такива комари, както и ларви. Така област Монтана, след Бургаска и Пловдивска области, сме третия регион, в който се доказват тигрови комари", обясни д-р Караилиева, директор на РЗИ-Монтана.

Тя посочи, че този вид комар е приносител на различни вируси, причинители на сериозни заболявания, има го в домовете, където се задържа на открито вода, около хралупи и стволове на дървета. Не се очакват сериозни заболявания в Лом, защото епедимиологичната обстановка в страната и в съседните региони е сравнително спокойна. Предприети са мерки от общината, като е извършена дезинфекция около местата, където е имало тигрови комари. Втора такава дезинфекция предстои да се извърши след 10 дни.

За първи път у нас, тигров комар се появи в Бургас. Експерти откриха опасното насекомо в района на пристанището в града, в шахтите на една от новите кооперации в района. За разлика от другите комари, тигровият хапе и през деня и е много опасен. Азиатският комар бе засечен за първи път у нас в Созопол през лятото на 2011 г. Преди две години имаше данни, че се е появил и в Царево. В Европа гадината е обявена за неизтребима. Той пренася вируси, предизвикващи треска с инфекциозен характер - Денга и Чикунгуня. Инфекциозната болест Денга протича с токсо-инфекциозен синдром с двукратно повишаване на температурата, болки в ставите и мускулите, екзантем и нерядко с хеморагичен синдром.

Симптомите са като на грип, морбили, скарлатина, малария, папатациева треска, коремен тиф, ревматизъм. До момента не е разработено лечение за Денга. Чикунгуня е остра инфекциозна болест, за появата на която като преносители играят роля тигровите комари. Думата чикунгуня идва от суахили и означава „това, което изкривява", на езика на макондо в Танзания и Мозамбик думата буквално се превежда като „чупещи кости". Клиничната картина на Чикунгуня е подобна на Денгата.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари