Опасни жеги в Гърция: Термометрите скочиха до 47 градуса

1
Според синоптиците това е най-горещият период от 40 години
Според синоптиците това е най-горещият период от 40 години Видео: БНТ

47 градуса по Целзий в Атина днес.

Гърция е в период на екстремни температури от няколко дни - очаква се в средата на седмицата да бъде най-горещо.

Властите задействаха план за извънредни ситуации, освен това на атиняни се предлага да плажуват безплатно, а работещите да почиват между 12 и 16 часа в най-топлите дни. Предупреждения има и към туристите.

Според синоптиците това е най-горещият период от 40 години.

"Тази гореща вълна се определя като опасна, защото ще продължи много дълго", заяви Теодорос Колидас, метеорологична служба на Гърция, предава БНТ.

В идните дни температурите в страната ще надвишат 44 градуса. Местни хора и туристи търсят спасение от жегата в морето и няколко дни плажовете ще са безплатни. В същото време има предупреждения за риска от излагане на слънце. Гражданска защита оповестява мерки за поведение в извънредната ситуация.

"Умоляваме гражданите да използват грижливо водата и електричеството. Трябва да покажем отговорност, за да няма спиране на тока", допълни Михалис Хризохоидис, министър за гражданска защита.

Работодателите са длъжни да осигуряват подходяща температура на работното място. Министерството на труда организира проверки и при нарушения се налагат глоби. Много фирми с дейност на открито в тези дни освобождават хората си от работа. Гърците са свикнали на горещини, но екстремните температури карат мнозина да се замислят.

Движението на камиони в обедните часове се ограничава. Поради опасност от пожари паленето на огън сред природата е строго забранено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук