Опасни ли са подсладителите?

1
Подсладителите са вещества, които имат сладък вкус, но почти не съдържат калории
Подсладителите са вещества, които имат сладък вкус, но почти не съдържат калории

Подсладителите са вещества, които имат сладък вкус, но почти не съдържат калории

Подсладителите - опасни ли са за здравето?

Подсладителите са вещества, които имат сладък вкус, но не съдържат калории или много малко калории. Те се използват в различни храни и напитки, за да добавят сладост, без да увеличават съдържанието на калории.

Изкуствените заместители на захарта могат да бъдат опасни за здравето. Това се дължи на няколко причини:

  • Неспособност на организма да ги обработи правилно. Човешкият организъм е адаптиран към усвояването на органични продукти, но не винаги е в състояние да обработи правилно химическите добавки, включително подсладителите. Това може да доведе до алергични реакции, натрупване на подсладители в организма и други проблеми.
  • Натоварване на черния дроб. Изкуствените заместители на захарта се абсорбират, заобикаляйки панкреаса, което означава, че не стимулират производството на инсулин. Това може да доведе до прекомерно натоварване на черния дроб, който трябва да обработва тези вещества.

Данните за безопасността на изкуствените заместители на захарта са противоречиви. Някои изследвания показват, че те са безопасни за краткосрочна употреба, докато други показват, че могат да имат отрицателни ефекти върху здравето при продължителна употреба.

Въпреки че изкуствените заместители на захарта могат да бъдат полезни за хора с диабет или за хора, които искат да намалят приема на калории, е важно да се консумира умерено. Прекомерната употреба на изкуствени заместители на захарта може да бъде опасна за здравето.

Ето някои съвети за здравословна употреба на изкуствени заместители на захарта:

  • Изберете подсладители, които са тествани и одобрени от регулаторните органи.
  • Консумирайте не повече от 40 милиграма изкуствени подсладители на ден за възрастни и 20 милиграма на ден за деца.
  • Използвайте изкуствени подсладители само в ограничени количества.

Ако имате някакви притеснения относно безопасността на изкуствените заместители на захарта, е най-добре да се консултирате с лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари