ООН: Светът не може да си позволи още една война в Персийския залив

0
Напрежението се покачи след убийството на ирански генерал от САЩ
Напрежението се покачи след убийството на ирански генерал от САЩ Снимка: ЕПА / БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е силно притеснен от повишаването на напрежението в Близкия изток, заяви неговият говорител Фархан Хак, цитиран от Франс прес и Ройтерс, предаде БТА.

"Генералният секретар винаги е препоръчвал деескалация в Персийския залив. Той е силно притеснен от неотдавнашната ескалация. Това е момент, в който лидерите трябва да покажат максимална сдържаност. Светът не може да си позволи още една война в Персийския залив", добави той.

Сирийското външно министерство осъди "престъпната американска агресия" и "опасна ескалация" в региона, предаде ДПА, цитирайки агенция САНА. Агенцията съобщи, че президентът Башар ал Асад е изпратил съболезнователна телеграма на иранския върховен лидер Али Хаменей, в която го уверява, че "сирийският народ ще запази спомена за генерал Солеймани", който е "защитавал страната от тероризма заедно със сирийската армия".

"Извършеното от САЩ престъпление само ще укрепи решимостта на Сирия и Иран да се противопоставят на подривната американска политика в Близкия изток", заявява Асад.

Водещата коалиция на сирийската опозиция в емиграция приветства американския удар, който е "сложил край на един от най-големите военнопрестъпници в Сирия и региона" и който "потвърждава, че светът е способен да спре Иран и да защити сирийските граждани, ако поиска", заяви в Туитър Насър Харири, лидер на сирийската опозиция в емиграция.

По време на седмичните протести срещу режима на Башар ал Асад и неговите съюзници в северозападната провинция Идлиб, доминирана от джихадистите и намират убежище бунтовниците, демонстранти се радваха на американския удар.

"Благославяме смъртта на терориста Солеймани, благодарим, Тръмп", пишеше на един от плакатите, предаде АФП от мястото на събитието.

В град Дана, в северната част на провинцията, близо до границата с Турция, на пазара местен жител предлагаше сладки на минувачите, за да се почерпят по повод новината, съобщи коренспондент на агенцията

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари