ООН създава глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи

0
За целта е нужна инвестиция от 3,1 милиарда долара в периода 2023 - 2027 година
За целта е нужна инвестиция от 3,1 милиарда долара в периода 2023 - 2027 година Снимка: БТА / АР

За целта е нужна инвестиция от 3,1 милиарда долара в периода 2023 - 2027 година

ООН обяви план за създаване в следващите пет години на глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност три милиарда долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Уязвимите жители на най-застрашените от глобалното затопляне територии все по често са изложени на климатични катастрофи без никакви средства за ранно предупреждение", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на срещата на високо равнище за климата, която се провежда в Египет под егидата на организацията (КОП27).

"Народите на Африка, Южна Азия, Централна и Южна Америка и жителите на малките островни държави са заплашени петнадесет пъти повече от гибел, следствие от климатична катастрофа", предупреди той.

През март Гутериш обяви амбициозната цел в рамките на следващите пет години всеки жител на планетата да може да бъде предупреждаван за предстоящи поройни дъждове, циклони или други екстремни климатични събития, които се случват все по-често заради глобалното затопляне.

"Ранното предупреждение спасява животи и осигурява огромни икономически ползи. Достатъчно е да се издаде предупреждение за наближаващо климатично събитие 24 часа по-рано, за да намалим с 30 процента последващите щети", смята Петери Талас - генерален секретар на Световната метеорологична организация и автор на плана.

По данни на публикуван наскоро доклад на организацията и Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия половината от държавите по света не са подготвени за подобни събития. По-малко от половината развиващите се страни и едва една трета от развиващите се островни държави разполагат със система за ранно предупреждение от различни видове застрашаващи събития.

За да постигнат поставените цели от ООН твърдят, че е нужна инвестиция от 3,1 милиарда долара в периода - 2023 - 2027 година - сума, която според организацията е нищожна на фона на предимствата. 

Международната комисия по адаптирането изчислява, че ако 800 милиона долара бъдат вложени в подобен вид системи в развиващите се страни, ще се избегнат загуби в размер между 3 и 16 милиарда на година.

Сумата от 3,1 милиарда за адаптиране към глобалното затопляне ще бъде разпределена в четири сектора - по-добро определяне на рисковете от катастрофи, разполагане на системи за наблюдение и предупреждение, засилване на способностите за реакция на място и осигуряване на достъпна информация за всеки, който е застрашен от бедствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Добрата фея
    На майка ви путката! Дано всички на снимката да пукнете скоропостижно, гърчейки се в неистови мъки! А ние да си живеем живота спокойно и безгрижно и най-вече без вас, ИЗРОДИ!
  • 5
    1
    русенец
    Кога ООН са направили нещо полезно, освен да харчат едни много здрави пари и да хрантутят многоброен и безполезен персонал?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари