ООН назначи българка да следи за депортираните украински деца в Русия

0
Организацията иска достъп до депортирани украински деца и цивилни
Организацията иска достъп до депортирани украински деца и цивилни Снимка: Личен архив

Организацията иска достъп до депортирани украински деца и цивилни

Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия да позволи на международни организации да посещават украински деца и други цивилни, „които са били насилствено депортирани“ към контролираните от Москва територии. Това съобщи БТА, като цитира Франс прес.

В резолюция, приета във вторник, 4 април, се отправя призив към Москва да „прекрати незаконното насилствено прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, включително тези намиращи се в институции, непридружени и разделени деца“.

Съветът на ООН по правата на човека реши също така да назначи българската специалистка по правата на човека Мариана Кацарова, да наблюдава ситуацията в Русия. През септември Съветът реши, че е необходимо да се назначи специален докладчик за Русия поради засилването на репресиите в страната.

Текстът беше приет с 28 гласа „за“, 17 „въздържал се“. „Против“ гласуваха Китай и Еритрея.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, но Комисията на ООН не успя да провери тези данни.

Освен това резолюцията призовава Русия да предостави на представителите и сътрудниците на международните хуманитарни организации и организациите за защита на правата на човека „безпрепятствен, незабавен, траен и безопасен достъп, да предостави надеждна и пълна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им осигури достойно отношение и безопасно завръщане“. Москва е призована и да предостави „безпрепятствен, незабавен и устойчив“ достъп до всички военнопленници и други „незаконно задържани“ лица.

Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна просто надхвърлят човешкото разбиране“, заяви пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко. „Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне (…) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване“, добави тя.

Текстът също така удължава с една година мандата на Комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека, извършени в Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари 2022 г.

Марияна Кацарова е журналист, правозащитник и международен експерт по правата на човека. Била е съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева по въпроса за трафика на хора и робството. По време на войната в Източна Украйна, две години прекарва в Донецк, където води наблюдателната мисия на ООН по правата на човека.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    ptica
    "Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца" Пак вицове, умрели руснаците за ценното хукренско семе. Ако някои деца са пътували за Русия, то те са от зоните, където има война (Харков, Одеа), а децата са без родители. На кого да ги оставят, на хукрите ли? изобщо да направиш добро на хукра значи да изядеш .....т е каквото става у нас.
  • 2
    4
    ...
    Кой го написа това идиотско заглавие? Вие знаете ли въобще какъв е смисълът на термина де-портация?
  • 4
    3
    До 2:
    Ма вЕрно, че на тая грозната скочубра ще ѝ ходят топки!
  • -4
    2
    русенец
    Благородна и тежка мисия, дано тази жена има топки и да остиска. Дано има смелостта да разкрие варварщината на нашия век. А относно предходния коментатор - спокойно, това няма да подкопае уважението между българския и украинския народ. А ако говориш за ватниците, те отдавна не ни уважават - като се почне от дужджето диктатор, клоуните му - Лавров, Песков, Маша Захариева, и недоразумението наречено посланник - Митрофанова. Така, че да пожелаем успех на тази българка в нейната отговорна мисия
  • 1
    1
    ...
    Нали трябва да подкопаят уважението между двата народа . Подмолни отрепки .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари