Украйна пуска мобилно приложение за издирване на деца, изгубени през войната

0
Според украинските власти близо 20 000 деца са били депортирани в Русия
Според украинските власти близо 20 000 деца са били депортирани в Русия Снимка: Фейсбук

Според украинските власти близо 20 000 деца са били депортирани в Русия

Украйна пусна вчера мобилно приложение, което да помогне в издирването на деца, изчезнали по време на продължаващата повече от 13 месеца пълномащабна инвазия на Русия в съседната страна, предаде Ройтерс като се позова на съобщение на националната полиция.

Киев смята, че 19 544 деца са били депортирани в Русия по време на инвазията и само 328 от тях са се върнали в родината си. Москва, която контролира части от Източна и Южна Украйна, отрича да е отвличала деца и казва, че те са били отведени на сигурно място.

Украйна обедини усилията си с американска технологична компания в разработването на приложението „Да обединим отново Украйна“, което ще помогне за събиране на семейства, разделени от военния конфликт, каза Олександър Фацевич – зам.-началник на националната полиция предаде БТА.

Това е един от инструментите за намиране на деца и връщането им в семейството, каза Фацевич на онлайн брифинг.

Дори да намерим само едно дете по този начин и да съберем само едно семейство, това вече ще е победа, малка победа, но с всяка стъпка ще можем да връщаме деца у дома, посочи зам.-началникът на украинската полиция.

Москва не крие, че има програма, в рамките на която е прехвърлила хиляди украински деца от окупирани украински райони в Русия, но представя това като хуманитарна кампания за защита на сираци и изоставени деца в зоните на конфликт.

Тази седмица комисарката за правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова каза, че от февруари 2022 г. Русия е приела над 5 милиона бежанци от региона на Донбас, след които има 730 000 деца с родители или настойници.

Фацевич посочи, че новото приложение ще дава възможност на полицията да събира повече данни по сигурен начин, включително от хора в Русия, Беларус и окупираните територии, които искат да помогнат на украинските деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Sтанко
    Партенка след партенка в ефира на милата ни татковина...Тия урки да вземем всичките да ги населим у нас и да ги именуваме полу-българи, та да се свършва...Така и така само за тях се говори и коментира... Иначе наща раота цъфнала та завързала...
  • 2
    2
    ...
    Да пуснат приложение и за издирване на нацисти, че не останаха.
  • 2
    1
    Казанската афера
    Война на приложения!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари