Омбудсманът разкри тежки нарушения при ареста на деца от Сирия в Русе

1
Яли са почти само хляб, едното момче е било изведено с тежък кожен обрив от ареста, получен вследствие на нахапване от дървеници и хлебарки
Яли са почти само хляб, едното момче е било изведено с тежък кожен обрив от ареста, получен вследствие на нахапване от дървеници и хлебарки Снимка: Омбудсман на РБ

Диана Ковачева е категорична, че детската закрила, а не имиграционният контрол следва да бъде водещ в работата на органите в България с непридружени деца

Омбудсманът Диана Ковачева настоя служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, главният прокурор Иван Гешев, служебният министър на правосъдието Крум Зарков и председателят на ДАЗД Елеонора Лилова да извършат проверка за дългосрочното задържане на две непридружени деца - чужденци в ареста в гр. Русе и образуваното срещу тях наказателно производство.

Ковачева е категорична, че детската закрила, а не имиграционният контрол следва да бъде водещ в работата на органите в България с непридружени деца. Тя настоява да не се задържат непридружени деца-чужденци, независимо от техния миграционен статус и да не се образуват наказателни производства срещу тях за престъпление.

По данни на неправителствена организация, доставчик на социална услуга, поела децата след тяхното освобождаване, едното от децата е било задържано повече от четиридесет дни в ареста. Съобщава се, че те са били затворени при лоши и нездравословни за тях условия, получавали са храна, която не е била подходяща за тях и през цялото време са били заключени в тясна килия, в която е нямало достатъчно въздух. Едно от момчетата е било изведено с тежък кожен обрив от ареста, получен вследствие на нахапване от дървеници и хлебарки“, пише омбудсманът до компетентните органи.

Проф. Ковачева подчертава, че след сигнал от Националната мрежа за децата експерти на омбудсмана от Националния превантивен механизъм и Дирекция „Права на детето“ спешно извършват проверка в гр. Русе като се срещат с представители на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“, Дирекция „Социално подпомагане“, Община Русе, доставчици на социални услуги и представители на Българския червен кръст. Екипът на омбудсмана е обсъдил констатираните действия и практиката на Главна дирекция „Гранична полиция“ – Русе, на прокуратурата и на Районен съд – Русе по отношение на непридружени деца - чужденци, заловени на границата.

С помощта на преводач от арабски език и в присъствието на социален работник от Отдел „Закрила на детето“ към ДСП - Русе, експертите на омбудсмана са провели интервю с две непълнолетни момчета от Сирия. Децата са разказали, че са се движели сами на територията на България и са стигнали до българо-румънската граница, където са заловени. Едното непридружено момче е пътувало за Германия, а другото за Нидерландия, където имали роднини.

В ареста са яли почти само хляб, защото не са могли да свикнат с храната. Твърдят, че не са им обяснили на разбираем език правата, както и процедурите за получаване на международна закрила. При задържането им са ги питали единствено накъде са тръгнали“, посочва общественият защитник.

Едно от децата е заловено на ГКПП Русе на 3 юни 2022 г., било е задържано за 24 часа и прехвърлено в Ареста в Русе. На същата дата, наблюдаващ прокурор по досъдебно наказателно производство е издал Постановление за задържането му на основание чл. 64, ал. 2 от НПК, наложена му е мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Мярката е потвърдена от Районен съд - Русе, VII Наказателен състав, но и до този момент това дете се води като лице с неустановена самоличност.

В ареста е настанен в обща килия. На 15 юли 2022 г. момчето е изправено пред Районен съд – Русе, Трети наказателен състав, в публично съдебно заседание. В това производство е извършена проверка и е установено, че обвиняемият е непълнолетен, видно от дубликатите на акта за раждане на Сирийска арабска република. Съдът е докладвал споразумение за прекратяване на наказателното производство, постигнато между Районна прокуратура – Русе и защитника на обвиняемия – адв. от адвокатска колегия – Русе“, пише проф. Ковачева.

Тя посочва още, че не са установени данни на никой от етапите по залавянето, задържането и разпита на непълнолетния, да е информиран Отдел „Закрила на детето“ в Русе. Не са приложени и разпоредбите на Координационния механизъм за взаимодействия между институциите и организациите при случаи на непридружени деца или разделени от семействата си чужденци, намиращи се на територията на Република България, включително децата, търсещи или получили международна или временна закрила. Не е спазен и Законът за закрила на детето, който урежда мерките за закрила за всички деца в риск, които се намират на територията на Република България.

Проверката на обществения защитник констатира, че Органът за закрила е информиран за непълнолетните едва след приключване на съдебното производство срещу тях, за да бъдат насочени към социални услуги или към Държавната агенция за бежанците.

Омбудсманът информира още, че и на другото непълнолетно момче, родено на 24 септември 2006 г., е образувано досъдебно производство по опис на Районна прокуратура – Русе и е привлечено като обвиняем, като на 4 юни 2022 г. му е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. На 5 юли 2022 г. в социалната услуга, където е настанено то, е проведена координационна среща за събиране на информация. На същата дата детето е подало молба за международна закрила, поради военно положение в родината му.

„По време на проверката в ареста в гр. Русе се установи, че към момента има задържани още три непълнолетни лица, за които се съобщи, че предстои съдебно производство. Отново никой не е информирал Органа за закрила, че има деца в риск, за да се предприемат съответните действия, произтичащи от действащото българско законодателство, международните договори, по които България е страна и координационните механизми“, пише омбудсманът.

Екипът на омбудсмана констатира, че в ареста момчетата са били задържани в малка килия и не са били извеждани навън, поради липса на място за разходки, а само в неголяма затворена стая, с недостатъчно светлина и въздух.

С огромна тревога установих, че задържането под стража на непълнолетни лица чужденци се е превърнало в обичайна практика в Русе. По данни на Районна прокуратура – Русе, от 1 януари 2022 г. до настоящия момент, са образувани общо 17 досъдебни производства, по които са задържани 17 лица, които са посочили, че са непълнолетни. Спрямо всяко едно от лицата е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Голяма част от задържаните са престояли в ареста за голям период от време. По данни на граждански организации, от началото на годината са задържани, арестувани и осъдени 85 непълнолетни лица чужденци“, подчертава омбудсманът.

Диана Ковачева е категорична, че проверката ѝ по задържането на непридружени деца - чужденци и образуването на наказателно производство срещу тях, показва че България не успява не само да отговори на стандартите на Европейския съюз, но и на минималните международни стандарти за третиране на непридружени деца, търсещи убежище.

Непридружените деца, бягащи най-често от Сирия и Афганистан, се срещат с непреодолими физически и бюрократични бариери, те се задържат дълго време в ареста и са изправяни пред съд, пред насилие и страдание. Децата не само не са информират по-подходящ начин за процедурите, но и са поставени в ситуация на пълно объркване относно тяхното освобождаване или търсене на убежище“, пише общественият защитник.

Ковачева припомня, че при всяко действие, предприето спрямо непълнолетни лица - чужденци, винаги трябва да се подхожда като към деца, като във всяко производство всички техни права, регламентирани в международното право, трябва да бъдат гарантирани, независимо от техния миграционен статус. Като държава – членка на ЕС, България е правно задължена да отговаря на стандартите за приемане на лица, търсещи убежище, които са определени от Общата европейска система за убежище, с особено внимание към непридружените деца. Комитетът по правата на детето е изяснил, че задържането на деца за целите на имиграционния контрол никога не е в техен интерес и не е оправдано.

„Конвенцията на ООН за правата на детето, в чл. 37 установява общия принцип, че дете може да бъде лишено от свобода само като крайна мярка и за възможно най-кратък срок. Нарушения, свързани с незаконно влизане или пребиваване, обаче, при никакви обстоятелства не могат да имат последици, сходни с тези при извършване на престъпления. Международните стандарти извеждат редица задължения на държавите спрямо непридружените деца, търсещи убежище и закрила, а именно: да предоставят същата закрила, подкрепа и грижа, като на децата от страната, където те се намират, които са деца в риск и са останали без родителска грижа“, пише още Диана Ковачева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    16
    До недоклатената госпожа от...
    Няма документи и твърди,че е на 16 или 17г. И ГО ПУСКАМЕ ДА СИ ХОДИ И ПОСЛЕ КЪДЕ И КАК ГО НАМИРАМЕЗА ДА ДЕ ЯВИ ПРЕД СЪДЗАЩОТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ Е ИЗВЪРШИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.И от такъв без пари и документи какво очакваме да прави ?????
  • 6
    15
    ПИТАМ ОМБУДСМАНА,АЗ?
    КЪДЕ СА ПРАВАТА НА НАШИТЕ ДЕЦА? ЛЪДЕ СА ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА? КЪДЕ СА ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ РАБОТЕЩИ,СЛУЖАЩИ,ПЕНСИОНЕРИ,БОЛНИ,ИНВАЛИДИ? ,А ОМБУДСМАНА? КО СТАВА ТАМ В СОФИЯ КЪДЕ НЕ СТЕ ОТ ДАЛЕКО И НЕ ГОВОРИТЕ НА МЕКО?
  • 3
    14
    Ivo
    Пьлни боклуци работят в Полиция и Закрила на детето,те са затвор!Един проблем не могат да решат,чисто човешки!Упражняват тормоз вьрху деца,изверги!
  • 3
    13
    Pol
    В Гранична полиция си има разследващи полицаи , които са стандартно - приятели с прокурори , съдии и т.н. Тези полицаи си имат въведен текст на компютрите и като се хване нелегален имигрант . сменят името и печатат постановления и др. документи. Прокурорите - си знаят наизуст и те текстовете и разписват постановленията... Кой ще очаква от полицай - да прояви някакви мисъл???
  • 3
    12
    White&Black
    Това свободно движение на хора не е добро. Вече има във ЮАР град , забранен за черни хора. Апартейда се завръща като бумеранг. Един вид защитен механизъм. По всички канони не може да смесваш безогледно раси и култури насила. Получава се грозна и гнусна картинка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари