Омбудсманът: МВР е нарушило правата на децата, писали "Save Ukraine"

1
Във вътрешното министерство тече дисциплинарна проверка по случая
Във вътрешното министерство тече дисциплинарна проверка по случая Снимка: Георги Димитров / Дарик

Във вътрешното министерство тече дисциплинарна проверка по случая

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, във връзка с извършена проверка по повод задържането на трима десетокласници в структура на МВР, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Както вече стана ясно, на 25 февруари 2022 г. тримата ученици - две момчета и едно момиче, на възраст между 15 и 16 години, са били задържани заради надпис „Save Ukraine” върху постамента на Паметника на съветската армия. По-късно същия ден две от децата са били освободени, но третото е задържано за 24 часа, като по случая е образувано досъдебно производство. Освободено е в 10:02 часа на 26 февруари 2022 г.

Омбудсманът е категорична, че „когато става дума за деца, лишаването им от основни права по време на полицейско задържане е абсолютно недопустимо и че задължително следва да се осигурява адвокатска защита на задържания непълнолетен“.

Сред нарушенията, констатирани при проверката на омбудсмана е, че останалите две деца са разпитани в качеството си на свидетели, единствено в присъствието на представител на детска педагогическа стая. Освен това за престоя им в сградата на районното управление не са уведомявани техните родители или попечители, както и че не им е осигурена адвокатска защита.

Омбудсманът обръща внимание, че съществуващите специални правила за задържане на непълнолетни се отнасят и за трите вида задържане на непълнолетен – полицейско, прокурорско и съдебно.

Проф. Ковачева посочва, че първото и най-важно условие, което следва да се има предвид е, че задържане на непълнолетен е допустимо само в изключителни случаи. В закона тази възможност е предвидена на последно място след няколко други по-леки мерки, които не включват поставяне на ограничения в свободата на непълнолетния и които следва да се прилагат по отношение на непълнолетни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    любопитен
    А нарушение на междунадното право е когато един посланик обиди една значителна част от народа на приемащата държава. Така че трява да се предприемат мерки по отстраняването на г-жа Митрофанова от България. Да не говорим, че най-нагло тая РУССКАЯ БАБА излъга народа ни в свое интервю. И даже рецитираше стихове. Дори и да повярваме, че руския народ не обича войната, то диктаторът Путин обича войната
  • -1
    2
    darkaveng
    Това си е дребно хулиганство! Има статии за него в НК! Та този рев ми прилича като рева на вдовица за х..!
  • -4
    1
    русенец
    Отдавна казах, че Бойко Рашков системно нарушава законите и не ги спазва. Стигна се до там, че омбудсмана да му го каже право в очите. Отново ще попитамръководството на УНСС - сигурни ли се на какво учи доцент Рашков вашите студенти???? После всички ще си скубем косите защо правораздаването е на такова ниво и всеки ще ни бъде крив за това.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари