Окончателно: Само хартиени бюлетини за местния вот

0
Няма да има машинно гласуване на местните избори
Няма да има машинно гласуване на местните избори Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинен вот да се провежда на парламентарни, президентски и европейски избори.

Парламентът също така отхвърли ветото на президента, свързано с финансирането на партиите. Те ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Само хартиени бюлетини за местния вот. И само машинно гласуване на следващите парламентарни, президентски и европейски избори в секциите с над 300 избиратели. В по-малките секции и с бюлетини. Това записаха депутатите с днешната поправка на кодекса. От ГЕРБ обаче ще търсят съгласие за нови промени след вота наесен, предаде БНТ.

Даниела Даритков: Призовавам всички национално отговорни политически сили наистина да поемат нашата протегната ръка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс. И да търсим тези решения, които да гарантират прозрачен изборен процес.

От ляво отново настояха за машинно гласуване и на местния вот.

Драгомир Стойнев: Вашата основна цел е именно служебна победа на местните избори.

ДПС са за машинно гласуване на местни избори, но не за тези, заради проблемите на евровота.

Хамид Хамид: Машинни избори след 2 месеца ще доведат до същата, а може би до по-голяма катастрофа.

Спорове в пленарната зала избухнаха и около ветото на президента. Според БСП и ВМРО, даренията за партиите от бизнеса създават условия за корупция.

Филип Попов, депутат от ПГ на БСП: Една строителна фирма може да реши да дари на ГЕРБ един блок или цял комплекс и защото например е спечелила обществена поръчка за милиони евро. И на моралистите на г-н Борисов и вашата етична комисия ще остане само да раздадат ключовете от апартаментите и да направят график за ползването на асансьора.Пирамидата като че ли ще се обърне, ще има обръчи от партии около фирмите.

Искрен Веселинов: Тази система не може да работи, рано или късно трябва да я променим иначе тя ще гръмне като бомба и ще помете политическата система на база именно на нечистоплътни връзки между политическите партии и между бизнеса.

ГЕРБ пък репликираха, че президентът не е наложил вето върху субсидията от 1 лев, която за тях не е достатъчна.

Тома Биков: Президентът казва, че един лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите. Партиите трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно.

От ляво атакуваха и ДПС, че подкрепят финансирането с дарения.

Антон Кутев, депутат от ПГ на БСП: Във вашите редици стои един човек на име Делян Пеевски и той финансира голяма част от партията вероятно.

Йордан Цонев - ДПС: Да ни обвинявате, че ние го правим, защото получаваме пари от г-н Пеевски, това първо е абсолютна неистина. Очевидно е, че ние се финансирахме от бюджета до този момент. И е очевидно, че 1 и 5 лева не ни устройват малките партии.

Ветото беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Воля и част от патриотите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари