Над 3,6 милиона лева са даренията за кандидатите за местната власт

0
Нито един партиен лидер не се е отчел с дарение
Нито един партиен лидер не се е отчел с дарение

Нито един партиен лидер не се е отчел с дарение

1 647 068,64 лв. - това е сумата, която кандидати и членове на инициативни комитети са предоставили като дарения за участието си в предизборната кампания за местния вот. Отделно те са се включили и с активи за над 367 хиляди лева.

Външни за кампанията дарители допълват парите, дадени за изборите, с около 1,8 млн. лв. Така общата сметка за даренията към партии и кандидати за местната власт надхвърля 3,6 млн. лв.

1466 са даренията, като някои кандидати са се разписали с повече от едно, информира вестник "24 ЧАСА".

Най-голямата сума, дадена накуп, е от 50 хил. лв. - от Венцислав Петков, който е част от инициативния комитет на бившия спортен министър и настоящ кандидат за кмет на София Радостин Василев.

Два пъти по 30 хиляди е дал кандидатът за кмет на Варна от коалиция “Алтернатива за гражданите” Христо Димитров. Отново за кампанията във Варна, този път за ПП-ДБ, е друго от големите дарения - на шеф-готвача и кандидат за съветник Филип Спасов, който е заделил 20 хил. лв.

Депутатът на “Промяната” Михал Камбарев, който се е прицелил в кметското място в Смолян, също е в топдарителите - дал е 15 хил. лв. за своята кампания. Друг депутат от ПП-ДБ - Димитър Найденов, който е независим кандидат в Бургас, пък е отделил малко над 6 хиляди. Но се е отчел и с нематериални активи за над 11 хил. лв.

ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” нямат свои кадри, отчели се с големи суми. По принцип в първите две партии не се събират дарения за изборите, разчита се на средствата от партийната субсидия. Явно същия почин прилага в партията си и Костадин Костадинов.

Местни коалиции, в които ГЕРБ попада, обаче са декларирали малки дарения. Подобен е примерът в Монтана, където ГЕРБ-СДС е в коалиция с БНД, ВМРО-БНД и ЗНС. Там има 15 почти еднакви дарения - едно 980 лв., всички останали са по 900.

Интересна е битката за община Етрополе, в която според последното национално преброяване живеят 10 651 души. За кметското място там се надпреварват петима, а двама от тях попадат в челото по лични дарения. Настоящият кмет Димитър Димитров е дал 13 хиляди за коалиция “Левицата”, която го издига за нов мандат, а основният му опонент от БСП - инж. Владимир Александров, се включва на 2 пъти с по 10 хил. лв.

Станислав Богдански, номиниран от ИТН за кмет на Благоевград, е извадил от джоба си малко над 15 хил. лв. на два транша.

Конкурентът му за поста Венелин Торошанов е подкрепен от Пролет Петкова с 15 хиляди - тя е част от инциативния му комитет. Същата сума е дал Юрий Алкалай, който е кандидат за общински съветник от “Справедлива България обединени родолюбци” (СБОР) в София.

Сред кандидатите на партия СБОР явно има тренд - пред Сметната палата са отчели 12 трансакции от по 9500 лева, с което също са в топ 20 на най-щедро плащащите за кампанията си.

Бизнесменът Ангел Василев, който иска да управлява Пазарджик от името на “Пряка демокрация”, е заделил за кампанията си 14 хил. лв.

10 867,20 лв. пък е сумата, дарена от Георги Кузманов. След като бе кандидат за депутат от “Български възход”, сега той иска да я представлява в общинския съвет на Бургас.

Вили Лилков е подпомогнал кметската си кампания в столицата с 10 хил. лв.

Общо 15 от даренията, обявени пред Сметната палата от различни политически кандидати и техни сподвижници, са именно на тази стойност.

18 кандидати на “Български гласъ” пък са решили да дарят точно по 700 лв.

Всички, дарили суми над минималната работна заплата, т.е. над 780 лв., по закон са задължени да подадат пред палатата и декларация за произход на средствата. Някои от нужните документи обаче липсват от сайта.

Щедри са и “външните” дарители. И най-печеливш от това е Радостин Василев, за чиято кампания в София Светослав Ставрев е дал 200 хил. лв.

Постъпленията към ПП-ДБ, които по традиция събират най-големите суми като дарения, отново са значителни.

За местния вот в София те са получили почти 180 хил. лв. от Богомил Балкански, както и около 65 хил. от Пламен Моновски. Балкански е бивш вицепрезидент на “Гугъл” и шеф на една от големите IT компании. Отново за кампанията на Васил Терзийски в София Любен Белов е дал общо 50 хил. лв, но на два транша.

Бизнесменът Филип Ромбаут вече публично декларира, че е подпомогнал коалиция “Алтернатива за гражданите” във Варна. Дарил е 50 хил.

Трима поддръжници на ПП-ДБ - Ангел Ставрев, Атанас Рогачев и Кирил Василев, делят следващото място в класацията за най-щедри дарители - по 30 хил. лв. от всеки. 16 от първите 25 най-големи дарения са отишли за кандидати на формациите на Кирил Петков и Христо Иванов.

На парламентарните избори на 2 април ПП-ДБ събраха 885 500 лв. само от 9-има души, което се равняваше на 68,4% от всички дарения за вота.

Нито един от председателите на парламентарни сили не се е отчел с дарение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари