Окончателно: Детските градини и ясли в Русенско стават безплатни

1
Таксите отпадат от 1 април
Таксите отпадат от 1 април Снимка: Община Русе

Таксите отпадат от 1 април

Днес общинските съветници гласуваха с мнозинство отпадането на таксите за детските градини и яслите на територията на община Русе, което ще влезе в сила от 1 април. От тази дата използването на детските заведения ще стане безплатно за родителите, съобщиха от Община Русе.

Общинският съвет прие Наредба за изменение на Наредба №16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на община Русе, касаещи посещението на градини и ясли. В държавния бюджет са предвидени 84,8 млн лв. за компенсиране на общините за отпадналите приходи от такси в детските градини и 13,2 млн лв. за отпадналите приходи от такси в детските ясли. Мярката предвижда целенасочена подкрепа на децата и семействата им.

Припомняме, че през февруари парламентът гласува на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), чрез които се предложи да отпаднат таксите за детските градини и ясли, което ще струва на държавата над 1 милиард лева годишно. Към момента 76% се покриват от държавата, 17% от общините, а 7% остават за родителите. С промяната в закона се обезпечава единствено частта, касаеща таксата за детските учебни заведения, плащана от родителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    таксата
    Коя такса отпада?Тези 10 пършиви лева или цялата такса, включваща и хранодена на детето, която за месец е около 60-70 лева? Ай бъдете малко по-точни за да няма подведени родители, които ще гледат изумено когато лелчето им каже в края на април, че дъллжат 55,85 лв.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари