Охраната на папата е най-малката армия в света

1
Папската швейцарска гвардия е най-старият все още действащ военен корпус
Папската швейцарска гвардия е най-старият все още действащ военен корпус

Папската швейцарска гвардия е най-старият все още действащ военен корпус

Най-малката армия в света приема своите нови попълнения. По традиция всяка година на 6 май младите в Папската швейцарска гвардия полагат клетва.

Папската швейцарска гвардия е най-старият все още действащ военен корпус в света, основан от папа Юлий II през 1506 г. През 16. век по време на разграбването на Рим 147 швейцарски гвардейци са убити, спасявайки живота на папа Климент VII.

Специалният ден наближава и напрежението сред новите гвардейци се покачва. Скоро те ще се врекат да служат на Папата с думите: „С кураж и вярност“.

Официалната униформа е със 100-годишна история – в нея се преплитат легенди, папски гербове, символика на цветовете - всеки елемент носи послание. Една от новостите е черната каска, която замени алуминиевата. Произвежда се с 3D принтер, по-лека и значително по-удобна. Цветовете на Щраусовото перо демонстрират ранга на гвардееца – от червено за алебардист до бяло за командир.

Младите гвардейци са неженени мъже, които живеят зад стените на Ватикана. Да създадат семейство е разрешено след 5 години служба. След реставрацията на помещенията, новите казарми на Ватиканската швейцарска гвардия ще бъдат проектирани така, че да могат да приемат и жени.

„Единствено Папата може да реши дали в бъдеще в казармата ще има място за жени. А дали в Швейцария има жени, които биха искали да бъдат част от гвардията – това е въпрос, който тепърва ще бъде задаван“, казва Елия Чиноти, говорител на Швейцарската гвардия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари