Огромен пожар бушува в Кипър

0

Огромен пожар в северозападната част на Кипър, който излезе от контрол, предизвика най-голямата мобилизация на граждански и военни сили на острова, включително от Великобритания и Израел, за неговото гасене.

Двама души вече са арестувани по подозрение за предизвикване на огъня и се очаква днес да бъдат изправени пред съда, информира БНР.

Най-големият пожар, който Кипър е виждал през последните години, избухна в северозападната част на острова около 14:40 ч. в събота и бързо излезе от контрол заради високите 40-градусови температури, изключително силния вятър и гористата местност.

В най-мащабната операция срещу огнената стихия, която страната е провеждала, се включиха над 200 служители и противопожарна техника от всички компетентни органи на Кипър, както и доброволци от местните жители. Според официалната информация в региона действат 40 противопожарни коли, булдозери и багери от Противопожарната служба, Отдела за горско стопанство, Гражданска защита, местната община, а така също и частна техника. С пламъците се борят и 6 хеликоптера и самолети на кипърските граждански сили и на Националната гвардия, 2 хеликоптера изпрати на помощ британската военновъздушна база. В изпълнение на транснационално споразумение правителството на Кипър поиска спешна помощ и от Израел, чиито три противопожарни хеликоптера пристигнаха днес рано сутринта и се включиха в гасенето на огъня.

Едва след полунощ тежките наземни сили успяха да ограничат периметъра на пожара, но продължава битката срещу пламъците вътре в него. Все още остава висок риск от разпространението му заради близостта с гори и сухата растителност. Липсата на вятър улеснява работата на огнеборците днес.

Димните облаци от пожара покриваха десетки километри през цялата нощ. За къщите в района и близкото село няма непосредствена опасност, но като предпазна марка жителите му бяха евакуирани. Щетите се очаква да са огромни, според досегашните съобщения е изгоряла площ от 5 квадратни километра от гори и дива растителност.

Двама местни жители, 62-годишен и 47-годишен, бяха арестувани късно в събота по подозрения, че са причинили избухването на пожара в резултат на небрежност. Те са се опитвали да почистят своя земя, като изгорят тревата. Очаква се днес те да бъдат изправени пред съда.

По-малки пожари избухнаха и в други райони на острова, но те бяха овладени.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари