Огромен астероид минава край Земята тази нощ

0
Астероидът Апофис е широк 340 метра и е направен от скала, желязо и никел
Астероидът Апофис е широк 340 метра и е направен от скала, желязо и никел

Астероид с размерите на Айфеловата кула преминава покрай Земята днес (5 март) и ще бъде извън нашето планетарно пространство до 2029 г

Космическата скала, наречена Апофис (древен египетски демон), е забелязана за първи път през 2004 г. и няма да представлява опасност за Земята по време на полета; той ще премине покрай планетата на повече от 40 пъти разстоянието от Земята до Луната. Но учените използват този полет като генерална репетиция за следващия подстъп на астероида, на 13 април 2029 г., когато Апофис ще се доближи толкова близо до Земята, колкото някои от сателитите в най-висока орбита.

"Апофис през 2029 г. ще бъде наистина невероятна възможност за наблюдение за нас", каза Марина Брозович, учен в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Калифорния, пред Space.com , пише Actualno.com

Апофис е широк 340 метра и е направен от скала, желязо и никел.

Вероятно е оформен приблизително като фъстък, въпреки че астрономите ще имат по-добра представа за формата му, когато мине покрай Земята тази нощ, според НАСА.

Астероидът прави пълна орбита около слънцето на около 11 месеца. На 5 март той ще достигне на 150 милиона километра от Земята в 20:15 часа (01:15 централно гринуичко време на 6 март). Това е твърде далеч, за да се види с невъоръжено око, но учените ще използват планетарен радар, за да разгледат Апофис, докато той лети, като използват комплекса за дълбоки космически комуникации на НАСА в Калифорния и телескопа Green Bank в Западна Вирджиния. Те се надяват да определят формата на астероида и да научат повече за начина му на завъртане.

"Знаем, че Апофис е в много сложно състояние на въртене, това е нещо като въртене и мятане едновременно", каза Ричард Бинцел, планетарен учен от Масачузетския технологичен институт, пред Space.com.

Това проучване на планетарния радар ще предостави на изследователите изходна линия за много по-близкото прелитане през 2029 г., когато Апофис ще се доближи на 31 800 километра до Земята. Това е достатъчно близо, че гравитацията на Земята да може да промени формата на астероида или да разпръсне камъните по повърхността му. Как и ако астероидът се промени, докато лети, ще помогне да се разкрият подробности за вътрешната му структура, каза Бинцел.

При най-близкото си преминаване през 2029 г. Апофис ще бъде видим за кратко с просто око над Западна Австралия, появяващ се толкова ярко, колкото звездите в Голямата мечка.

Най-близо до Земята ще бъде в 18:00 часа на 13 април 2029 г., когато ще бъде над Атлантическия океан. Астероидът ще премине над САЩ до 19:00 часа.

Апофис е кръстен на древен египетски демон, който олицетворява хаоса и злото, най-вече защото астрономите първоначално са изчислили, че има 3% шанс астероидът да удари Земята при прелитането през 2029 г. Те вече успокоиха, че астероидът няма да се сблъска със Земята през 2029 г., нито при следващото му преминаване през 2036 г. Все още има малък шанс астероидът да удари Земята през 2068 г., но полетите през 2021 и 2029 г. трябва да дадат повече информация на астрономите, с която да се изчисли бъдещето на Апофис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук