Огнян Минчев: Президентът си позволява да поучава премиера

2
По думите на политолога, Румен Радев е свикнал на "безгранична безконтролна власт"
По думите на политолога, Румен Радев е свикнал на "безгранична безконтролна власт" Снимка: БГНЕС / архив

По думите на политолога, Румен Радев е свикнал на "безгранична безконтролна власт"

Изказванията на Румен Радев по въпроса за смяната на началника на ДАНС са по един специфичен начин много скандални.

Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев, ръководител на Центъра за регионални и международни изследвания.

"Изпълнителната власт, начело с премиера, е тази, която отговаря за всички основни сектори в държавата. В някои от тях, като националната сигурност, е предвидено президентът да има специфично участие, което се отнася до това дали предложеният кандидат за ръководна длъжност е подходящ. Това, което Радев си позволява, е той да се разпорежда с това кой да бъде начело на ДАНС и кой има право да бъде начело на една или друга институция. Той си позволява да поучава премиера".

По думите на политолога президентът Радев е свикнал на "една безгранична безконтролна власт", която е започнала със служебното му правителство "след кризата от лятото на 2020 г.", което беше създадено през пролетта на 2021 г.:

"В разрез с абсолютно всякакви конституционни правомощия на служебния кабинет, той смени абсолютно цялата кадрова база, начело на държавната администрация, особено в сферата на националната сигурност".

Според него в момента Радев заема позата на арбитър елегантиарум (ARBITAR ELEGANTIARUM), с която си позволява да съди премиера, вътрешния министър - хора, които Конституцията е отредила да заемат основните ръководни длъжности в управлението на държавата, "и да се допитват до него само тогава, когато става дума за координиране на техните кадрови решения, а не на неговите, в институциите за национална сигурност".

В предаването ''Нещо повече'' Огнян Минчев коментира и местните избори и поставянето на темата за Крим и Путин в кампанията за кмет на София.

"Геополитическите теми бяха намесени поради факта, че партиите, застанали зад Ваня Григорова са известни със своята небалансирана позиция в полза на Русия и Путин - и по отношение на Украйна, и по отношение на мнението им каква позиция трябва да заема българската държава", подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Ама
    Ще ви поучава като сте природно тъпи и вършите само глупости добре че го има дави завръща от глупостите които правите.
  • 3
    4
    Въпрос
    ОМ нима не знае, че президентът е избран от милиони, премиерът - най много от 240 депутати?!
  • -2
    3
    Боже, защо, защо не прибираш...
    А кого да поучава? То акаденкoff и да го поучаваш и да не, все си е, абе, нещо си! А минчев, абе, и той жълтопаветник ...! Анадънму?
  • 2
    2
    Анчо
    Минчев,Минчев мноооого си далеч от истината.Въобще не ти е ясно как работи ДАНС.
  • 8
    1
    Възмутен
    Възмутен съм от наглостта на това същество. Кара ме за първи път да пиша нещо в подкрепа на зеленочорапестия президент. Наистина е прав, че няма основание за освобождаване на шефа на ДАНС. Нещо повече, действията на ДАНС - неговия председател и заместник председател са в стриктно изпълнение на член 3, ал. 1, т. 1, т. 3 и т. 4 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност". Така, че още един автогол на ППДБ. Въбще тези говорят за върховенство на закона, а го нарушават или не го знаят. Кирчо наруши Конституцията и подписа декларация с невярно съдържание. От незнание на закона се оправдава. Кокорчо не ожа да гласува, защото имал регистрация в САЩ и не е променил регистрацията. Пак от незнание на закона. Сега пак от незнание на закона обвиняват шефа на ДАНС уж че са нарушили закона, но явно пак не знаят закона. Денков толкова дни не можа да разбере заплашван ли е министър от неговото правителство и кой го е заплашвал. Ако не е запашван - защо има назначена охрана и на него и на семейството му. След като Върховен административен съд изрично призна, че сертифицирането на машините е от некомпетентен орган и е нарушен закона, някой понесе ли отговорност за това. Този заместник министър наказан ли е, уволнен ли е? ГОСПОДА ОТ ППДБ - НЕ ВИ ВЯРВАМЕ ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО ЗА ЗАКОНА. Действията и постъпките ви не го показват. Само голословни думи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари