Огнян Минчев: България навлиза във фаза на политически разпад

0
Според политолога има две лоши новини
Според политолога има две лоши новини

Според политолога има две лоши новини

България влиза в политическа фаза на турбулентност, на разпад на съществуващите до този момент политически структури, градени в продължение на повече от десетилетие от хегемонната роля на ГЕРБ, каза в предаването „Това е България“ на Радио "Фокус" политологът доц. Огнян Минчев.

Според него от процесите има две лоши новини: този разпад върху управляемостта на страната има директни последствия и на този етап не ни показва никакъв път към бъдеща консолидация, не ни показва посока за възникване на алтернатива, която в обозримо бъдеще може да се консолидира и да осигури на България по-перспективно управление и по добро от настоящето бъдеще.

„Тази фаза на политически разпад би могла да има две основни посоки на реализация. Първата посока е средносрочно задълбочаване на разпада, формиране на хаотични мнозинства, много чести избори, много чести правителствени кризи. Това е едната, най-неблагоприятната възможност. Втората възможност е, когато този разпад на практика покаже своите дефицити в условията на тези кризи, които преживяваме, както кризата с коронавируса, с пандемията, така икономическата криза, психологическата криза на хора, изтормозени от тези ограничения на пандемията и т.н., да имаме един откатен ефект, едно завръщане към ГЕРБ и към възобновяване на някаква по-централна роля на ГЕРБ в политическия процес“, прогнозира доц. Минчев.

Според него дори и това да се случи, това възвръщане на позиции от страна на ГЕРБ в един период след хаотичен разпад би било краткотрайно възвръщане, краткотрайно укрепване на ГЕРБ като политическа алтернатива на хаоса, кратка, мимолетна стабилизация около ГЕРБ, която ще отвори отново посоката, перспективата за политическа промяна. Огнян Минчев изрази надежда в обозримо бъдеще тази промяна да доведе до шансове, до изгледи за нова алтернатива и за нова консолидация на политическата сцена в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари