"Очите" на толсистемата вече следят за нарушители

4
Стационарните рамки на АПИ вече следят за шофьори без винетки
Стационарните рамки на АПИ вече следят за шофьори без винетки Видео: БНТ

От днес стационарните рамки за контрол на Агенция "Пътна инфраструктура" вече работят и следят за нарушители, които шофират без винетки.

Освен тежкотоварните, те ще следят и леките автомобили. Нарушителите ще получават електронни фишове. Днес имаше среща на Пътната агенция с транспортния бранш, на която бе представена толсистемата, която ще бъде въведена от 1 март, предаде БНТ.

Стационарни рамки, снабдени с камери и сензори, както и мобилни екипи ще осъществяват контрол по пътищата на страната. Стационарните рамки са известни като "очите на толсистемата". Те вече "виждат" и следят за нарушители. Общо в страната тези съоръжения са 295.

Предстои в следващите седмици да бъдат монтирани и всички указателни знаци и табели.

Плащането ще става по два начина. Първият - чрез бордово устройство в превозното средство, което ще засича изминатото разстояние и по него ще се плаща в края на месеца. Другият - чрез маршрутна карта, в която водачът или собственикът на транспортната фирма може да попълни данните си онлайн.

Проф. Олег Асенов - член на УС на АПИ: Начална, крайна точка, обща допустима техническа маса, екологична категория, точки за обход, ако има такива междинни по маршрута, до четири. Въвежда се тази информация. Тарифата се изчислява.

Каква ще бъде тарифата обаче все още не е категорично утвърдено. Самата карта пък ще се попълва за всеки маршрут. Т. е. ако един камион пътува три пъти през деня от София до Перник и обратно, водачът шест пъти трябва да попълни картата. От АПИ успокояват, че системата ще помни често избираните маршрути и процедурата няма да е тромава. Въпреки това от бранша не крият, че имат редица притеснени:

Христо Радков от Българското обединение на шофьорите: Все още не сме видели бордните устройства и джипиесите и нямаме представа как се работи с тях.

Николай Начев - представител на транспортна фирма: Кой колкото вреди, толкова да плаща, но никой не каза, че това ще се отрази на крайния потребител.

Добрата новина е за хората, които пътуват с автобуси - не се очаква толтаксата да се отрази на цената на билета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари