Очакват се валежи от дъжд и сняг през тази седмица

0
Баба Марта ще покаже капризите си
Баба Марта ще покаже капризите си Видео: NOVA

Баба Марта ще покаже капризите си

До средата на март времето ще е неустойчиво с характерните за ранната пролет температури и чести смущения с валежи от дъжд. Причина за това ще е динамиката в Средиземноморието, където ще се оформят области с ниско налягане, информира NOVA.

В понеделник призори – мъгливо в равнинна част на страната. Видимостта ще се подобри около обяд, най-късно в Югоизтока. Денят ще е слънчев до ранния следобед, когато от запад облаците ще започнат да се увеличават и до вечерта ще покрият цяла България. Възможни са изолирани превалявания по планините. Сняг – над 2200 метра. Дневни температури – между 13 и 18 градуса.

Във вторник южно от нас ще премине средиземноморски циклон. През деня от рано ще завали в Югозападна България, а в хода на денонощието ще има валежи от дъжд почти навсякъде без крайните североизточни райони. Южно от Стара планина валежите в някои райони ще са в значителни количества. Денят ще е по-хладен, с температури следобед между 8 и 13 градуса.

В сряда облачността ще остане променлива, с по-съществени разкъсвания в Западна и Централна България. Именно там обаче до вечерта ще има временни заоблачавания с кратък локален валеж от дъжд. Сняг – високо в планините на Югозапад.

В четвъртък и петък Балканите ще попаднат под влиянието на пореден циклон. Валежите от него ще са в четвъртък, по-значителни в Западна и Централна България. Сняг – над 1500-1600 метра. Ще нахлуе и порция студен въздух от североизток. Някои метеорологични модели за прогнозиране допускат в нощта срещу петък да падне сняг и в някои по-ниски, предпланински райони на Стара планина. И през двата дни в топлите часове температурите ще са между 5 и 10 градуса, а рано сутрин - около нулата.

Почивните дни се очертават по-спокойни с понижена видимост призори и повече слънце до ранния следобед. В нощта срещу неделя ще превали дъжд в западните райони. Температурите ще се повишат и ще са между 8 и 13 градуса в събота и между 13 и 18 в неделя.

След 10 март ще има 2-3 ветровити дни с мощни средиземноморски ветрове с фьонови прояви по северните планински склонове. Температурите ще се повишат до нива около 20 и малко над 20 градуса. Около средата на следващата седмица ще задуха силен северозападен вятър, с който отново ще нахлуе по-студен въздух. Ще има 1-2 дни с валежи от дъжд. След това, в средата на март дневните температури ще се понижат до интервала 5-10 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари