Обзор на предложенията на новите депутати в 45-ото Народно събрание

0
Представители на "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!" (ИМВ) искат още в първите дни на новия парламент да въведат дистанционно гласуване, да започнат действия за отстраняване на главния прокурор, както и да разследват дейността на правителството на Бойко Борисов
Представители на "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!" (ИМВ) искат още в първите дни на новия парламент да въведат дистанционно гласуване, да започнат действия за отстраняване на главния прокурор, както и да разследват дейността на правителството на Бойко Борисов Снимка: Свободна Европа

Тържественото първо заседание на 45-ото Народно събрание приключи в четвъртък по обяд. Още в първия ден обаче трите нови политически сили, наричани от някои "протестните партии", внесоха предложения за радикални промени, обобщава Свободна Европа

Представители на "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!" (ИМВ) искат още в първите дни на новия парламент да въведат дистанционно гласуване, да започнат действия за отстраняване на главния прокурор, както и да разследват дейността на правителството на Бойко Борисов.

Лекотата, с която първите предложения на "Има такъв народ" получиха огромна подкрепа, увеличават шансовете на всяка една от идеите да бъде превърната в закон.

Победите на партията на Слави Трифонов започнаха още с решението новоизбраното Народно събрание да положи клетва в старата сграда, а не в бившия Партиен дом. Всички без ГЕРБ подкрепиха тази идея.

Така протече и първият пленарен ден - всички срещу ГЕРБ. Кандидатурата на Цвета Караянчева за председател беше отхвърлена със 163 гласа. Със същия резултат всички, без ГЕРБ, избраха Ива Митева от "Има такъв народ" за председател на Народното събание.

Преди това в официалните си речи лидерите на парламентарните групи обявиха приоритетите си. Голяма част от тях вече бяха готови със законопроекти.

Промени в Изборния кодекс, но без мажоритарни депутати

Колкото и да живее настоящият парламент, в първия му работен ден едно изглежда сигурно: следващите избори ще се проведат по нов изборен закон, който ще облекчи значително гласуването на българите в чужбина. Заявки за промяна на Изборния кодекс направиха представителите на “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”.

Ден по-рано ГЕРБ опита да се включи по темата и Борисов каза, че ще подкрепят въвеждането на мажоритарен избор на депутати. Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обаче каза, че в този парламент няма мнозинство за такава промяна и не я включи в приоритетите на партията си.

"Има такъв народ" поиска премахване на ограничението на броя на секциите в страните извън Европейския съюз - сега не може да има повече от 35 секции; гласуване по пощата за българите зад граница и видеонаблюдение на броенето. Йорданов заговори и за нов състав на Централната избирателна комисия.

От местата на ГЕРБ му подвикнаха за мажоритарния избор на депутати - предложение, което Слави Трифонов отдавна защитава. В отговор Тошко Йорданов каза, че такава реформа се прави при мнозинство, а в момента няма такова. Така даде знак, че "Има такъв народ" няма да предлага или подкрепя такова решение.

За промени в Изборния кодекс се застъпиха и представителите на "Демократична България" и “Изправи се! Мутри вън!”. От изказванията и на Христо Иванов (ДБ), и на Мая Манолова (ИМВ) стана ясно, че коалициите им ще защитават правата на българите в чужбина и ще работят за прозрачността на изборния процес в България. Манолова настова също и за промяна на състава на ЦИК.

Реформи в съдебната система

Друга тема, която беше поставена от парламентарната трибуна, очаквано беше реформата в съдебната власт.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че вече събира подписи за внасяне на промени в конституцията, които да поставят под демократична отчетност фигурата на главния прокурор. В края на пленарния ден предложението за промяна на конституцията беше качено и на парламентарния сайт.

В предложението е предвидено намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. Шефът на обвинението, според текстовете, трябва да се избира от парламента, а не от Висшия съдебен съвет (ВСС).

От ДБ искат също ВСС да се състои от 15 вместо от 24 души, като парламентарната квота е от петима членове при 11 сега. 8 от членовете би трябвало да се избират пряко от съдиите.

Друга новост е окончателното решение за освобождаването от длъжност на председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС) да става от Конституционния съд, като форма на превенция срещу политически мотивирани промени.

Предвижда се също жалба до Конституционния съд да могат внасят както всички съдилища, така и всеки гражданин.

Сред законодателните идеи на ДБ е и промяна на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с която се закриват специализираните съдилища и прокуратури, както и антикорупционната комисия КПКОНПИ в настоящия ѝ вид.

Христо Иванов заяви, че със серията законодателни изменения, които ще предложи партията му, цели предсрочното остраняване от длъжност както на шефа на КПКОНПИ – Сотир Цацаров, така и на главния прокурор Иван Гешев.

За персонални промени призова в изказването си и Мая Манолова, която припомни, че е в парламента с мандат и за “отстраняване от длъжност на Иван Гешев”.

Пандемията

Сред политическите изказвания най-малка част от заявките бяха за здравните, икономически и социални мерки в помощ на гражданите и бизнесите, засегнати от пандемията.

Според "Демократична България" първите действия на новия парламент оттук нататък, трябва да са свързани с непосредствените кризисни ситуации. Коалицията ще рабори за “масова доброволна ваксинация”, както и за икономическо подпомагане на предприятия и домакинства, оценка на икономическото положение на страната, както и по плана за възстановяване и устойчивост.

Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” декларира, че ще се застъпи за промяна на ваксинационния модел в България, като според нея “трябва да се даде приоритет на възрастните и болните хора”.

Тя декларира и че коалицията ѝ ще внесе обещаните по време на предизборната кампания предложения за икономическо подпомагане на бизнесите, засеганти от кризата.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова декларира, че социалистите ще внесат пакет от закони, които предвиждат помощ за малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване на кредитната ваканция, данъчна ваканция, помощ за икономиката и за откриване на работни места. Други предложения ще бъдат за помощи за домакинствата и младите семейства, специален пакет средства за облекчение на младите семейства в кризата, преизчисляване на пенсиите и други.

Ревизия и мораториум на Министерския съвет

От БСП казаха още, че ще внесат предложение Народното събрание да наложи на Министерския съвет мораториум върху сключване на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване срокове по договори и бордове и ръководства на комисии и агенции.

Нинова се обяви за “пълна ревизия” на изпълнителната власт. А от изказването на Мая Манова (ИМВ) стана ясно, че тя ще внесе предложение за комисия, която да “разследва” действията на ГЕРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук