Обявиха режисьорката Диана Добрева за вдъхновяващата личност на България

0
По случай 8 март, Съветът на Европейския съюз, под председателството на Франция, избра по една вдъхновяваща личност от всяка страна на Европа
По случай 8 март, Съветът на Европейския съюз, под председателството на Франция, избра по една вдъхновяваща личност от всяка страна на Европа Снимка: dianadobreva.com

По случай 8 март, Съветът на Европейския съюз, под председателството на Франция, избра по една вдъхновяваща личност от всяка страна на Европа

За България те избраха режисьора Диана Добрева, съобщават от Народния театър.

Посланията на 27-те жени са обединиха в документален филм, предаде БТА.

Диана Добрева е родена през 1971 г. в семейството на актьорите Стойно Добрев и Елизабет Карагеориева. Завършва театралния колеж "Любен Гройс", а след това и магистратура по френска филология в Софийския университет. По-късно завършва и история на изкуството в Сорбоната. Между 2000 и 2006 г. е актриса в "Сфумато".

През 2006 г. поставя в "Сфумато" спектакъла "Медея", за който получава награда "Аскеер" за режисьорски дебют и номинация за "Икар".

"Къщата на гнева" в театър "Възраждане" (2014) е номиниран в 4 категории "Аскеер", но печели за най-добро представление. През 2016 г. поставя "Саломе" в Театъра на българската армия, където освен режисьор е и в главната роля. През 2017 г. поставя "Калигула" на сцената на Народния театър. На най-голямата ни сцена в момента се играят три нейни представления - "Бащата", "Синът" и "Народът на Вазов".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари