Обявиха неочаквана причина за тежкото развитие на ковид при някои хора

2
Открихме, че гените, които предизвикват гастроезофагеална рефлуксна болест, са свързани с 15% повишен риск от тежко заболяване и хоспитализация с COVID-19
Открихме, че гените, които предизвикват гастроезофагеална рефлуксна болест, са свързани с 15% повишен риск от тежко заболяване и хоспитализация с COVID-19

Австралийски учени обявиха връзка между коронавирусната инфекция и заболяванията на храносмилателната система, пише Daily Mail.

Резултатите от проучване, проведено от специалисти от изследователския институт Berghover в Куинсланд, са изложени в списанието Human Molecular Genetics, пише zdrave.to

Учените са открили, че хората, склонни към развитие на киселинен рефлукс (киселинно-жлъчен рефлукс в хранопровода, водещ до киселини в стомаха), може да са по-податливи на тежък COVID-19.

Учените направиха своите заключения, като изследваха гените, които причиняват рефлуксна болест. Оказа се, че заболяването има общи рискови фактори с коронавируса: диабет, затлъстяване, хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Открихме, че гените, които предизвикват гастроезофагеална рефлуксна болест, са свързани с 15% повишен риск от тежко заболяване и хоспитализация с COVID-19", отбеляза един от изследователите Джу-Шен Онг.

Специалистът каза, че въз основа на резултатите, получени по време на проучването, е възможно да се предположи, че киселинният рефлукс може да "играе пряка роля за увеличаване на риска от хоспитализация с коронавирус".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари