Обвиняват Реджеп Ердоган в убийство след кошмара в Турция

2
Опозицията упреква правителството, че не е инвестирало достатъчно в сигурността на сградите срещу земетресения
Опозицията упреква правителството, че не е инвестирало достатъчно в сигурността на сградите срещу земетресения Снимка: Facebook

Опозицията упреква правителството, че не е инвестирало достатъчно в сигурността на сградите срещу земетресения

Над 60 юристи са подали жалба срещу турския президент Реджеп Ердоган и редица други длъжностни лица - като министри, губернатори, строителни предприемачи. Те ги обвиняват в убийство по непредпазливост и злоупотреба с власт, предаде Bulgaria ON AIR.

"Като юристи в тази страна не можем да си затваряме очите пред несправедливостта", каза адвокат Пинар Акбина Караман пред ДПА във вторник. Жалбата е била подписана от 61 юристи.

В Турция все още дискутират дали и как огромната катастрофа е можело да бъде предотвратена. Опозицията упреква правителството, че не е инвестирало достатъчно в сигурността на сградите срещу земетресения, както и че не е предприело нищо, за да предупреди хората за задаващата се опасност. Управляващите са обвинявани и в това, че не са реагирали адекватно след катастрофата. Те от своя страна отхвърлят упреците, наричайки ги дори и "фалшиви новини" и твърдят, че евентуалните трудности се дължат на размера на катастрофата.

При унищожителното земетресение в Турция загинаха вече над 42 300 души, а в Сирия - около 5900. В понеделник вечерта в турската провинция Хатай и в Сирия се стигна да ново земетресение, при което в двете страни бе съобщено за общо 11 жертви. Така общият брой на жертвите от 6 февруари досега надхвърля 48 000, припомня DW.

По данни на ООН земетресението от началото на февруари е било не само най-смъртоносното в историята на Турция. И планините от развалини и отломки са в невиждани досега размери, казва Луиза Винтон от ООН. Според организацията 1,5 милиона души са останали без дом. А количеството прах и отломки се изчислява на между 116 и 210 милиона тона. По данни, посочени от Винтон, при последното голямо земетресение в Турция през 1999 година е имало 13 милиона тона отломки и прах.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Иван
    Как може народа да ги търпи Ердоган и Башар,те са престъпници,убийци,Сирия вече,не е дьржава,няма я,сьсипана е!Явно народа заслужава положението си,да си живее в кочината!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари