Обвиниха Себастиан Курц в даване на фалшиви показания

0
Очакваме истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат неоснователни, заяви бившият австрийски канцлер
Очакваме истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат неоснователни, заяви бившият австрийски канцлер Снимка: Фейсбук

Очакваме истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат неоснователни, заяви бившият австрийски канцлер

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на фалшиви показания пред парламента,

Това съобщи австрийската прокуратура за икономически престъпления и корупция, цитирана от "Билд" и БГНЕС.

Консервативният политик и бившият му началник на кабинета Бернхард Бонели са обвинени в даване на фалшиви показания пред анкетната комисия "Ибиса" в австрийския парламент "във връзка с предполагаемата корумпираност на неговото правителство", се казва в изявление на прокуратурата.

В коментар преди обявяването на обвинителния акт, Курц отхвърли обвиненията, като заяви в социалната медийна платформа X: "Очакваме истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат неоснователни."

Процесът срещу него ще започне на 18 октомври и ако бъде признат за виновен, Курц - бивш лидер на консервативната Народна партия - може да бъде осъден на до три години затвор, се казва в изявление на съда във Виена.

Дело за корупция

Делото е съсредоточено върху въпроса дали Курц е отговорил вярно на изслушванията в парламентарната комисия през 2020 г. и 2021 г., когато е бил запитан за назначенията в държавния холдинг OBAG.

Курц напусна поста си през 2021 г., след като прокурорите поставиха него и още девет души под разследване по подозрение в злоупотреба с доверие, корупция и подкуп с различни нива на участие.

През 2019 г. вицеканцлерът на Курц, бившият лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, подаде оставка заради видеозапис, на който той е в Ибиса с жена, представяща се за племенница на руски олигарх, която очевидно предлага да уреди държавни поръчки и обяснява как да се заобиколят законите за финансиране на партиите.

Австрийският канцлер Карл Нехамер се произнесе по случая преди публикуването на обвинителния акт, като заяви: "Ако случаят е такъв, тогава най-накрая имаме възможност да се стремим към изясняване и да го постигнем."

След като напусна поста си, Курц работи като глобален стратег за технологичния инвеститор Thiel Capital.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари