Обвиниха френски депутат в расистко изказване в парламента

0
Председателката на долната камара на френския парламент Яел Браун-Пиве прекрати заседанието
Председателката на долната камара на френския парламент Яел Браун-Пиве прекрати заседанието Снимка: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Расизмът няма място в нашата демокрация, заяви френската премиерка Елизабет Борн по повод случая

Крайнодесен депутат във Франция беше разкритикуван днес след като отговори на въпрос на чернокож депутат за блокирани в морето мигранти, като заяви: "Нека се върнат в Африка", предаде Асошиейтед прес, информира БТА.

Грегоар де Фурна от партията Национален сбор направи този коментар в камарата на Националното събрание. Малко след това председателката на долната камара на френския парламент Яел Браун-Пиве прекрати заседанието.

Де Фурна отправи своя коментар по време на изказване на Мартен Билонго от лявата партия "Непокорна Франция", който отправяше запитване към центристкото правителство на президента Еманюел Макрон относно кораб за морско спасяване в Средиземно море със стотици пътници на борда, който не е получил разрешение да акостира в пристанище. Думите "il" (той/тя) и "ils" (те/тях) звучат еднакво на френски, така че не стана ясно дали депутатът от Национален сбор е имал предвид "Нека се върне в Африка" или "Нека се върнат в Африка", отбелязва ДПА.

Браун-Пиве заяви, че коментарът ще бъде разследван утре.

Партията Национален сбор е известна със силната си антимигрантска реторика. Говорител на партията заяви, че Де Фурна е отправил забележката си към мигрантите на кораба, а не към колегата си депутат.

"Расизмът няма място в нашата демокрация", заяви френската премиерка Елизабет Борн по повод случая. Тя добави, че долната камара "ще трябва да наложи санкции" заради изказването на де Фурна, но не уточни какви биха могли да бъдат те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ...
    за толкова невинен коментар вижте как реагират франсетата . а тук, словесна диария се лее в парламента и медиите жадно я преповтарят без никаква суета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари