Общото събрание на адвокатите призова специалният прокурор да разследва Борислав Сарафов

1
Странно е пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по скандалните разкрития за Петьо Еврото и Нотариуса, казват юристите
Странно е пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по скандалните разкрития за Петьо Еврото и Нотариуса, казват юристите Снимка: Висш адвокатски съвет

Странно е пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по скандалните разкрития за Петьо Еврото и Нотариуса, казват юристите

Общото събрание на адвокатите от страната прие декларация относно опасността от погазване независимостта на съдебната власт.

"Пpизoвaвaмe Пpoĸypaтypaтa и Bиcшия cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo. Вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „Осемте джуджета“, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин", се казва в текста.

Адвокатите призовават още да бъде сезиран специалният прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците - Даниела Талева, който да започне самостоятелно разследване. "Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото, както и пълното насрещно бездействие на Прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление. Странно е и пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по тези скандални разкрития. Още по-обезпокоителни са твърденията, че тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици", се посочва в декларацията.

Адвокатите допълват, че са силно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие. Юристите уточняват, че, ако са верни публично изнесените факти за натиск и изнудване на магистрати, и твърденията за срастване на висши магистрати с престъпността, както и такива за бездействие на прокуратурата, трябва да има незабавно наказателно преследване на виновните лица.

Когато виждаме, че съдебната система по някакъв начин може да бъде манипулирана, това е удар и по адвокатурата. Оказва се, че адвокатите каквото и да правят, колкото и да бъдат добри, някой си някъде успява да влияе върху конкретен съдия и да не се постигне съответният очакван резултат. Институцията, която основно трябва да реагира по този въпрос, е Прокуратурата. Както се разбира до момента от всички изслушвания във всякакви комисии, държавното обвинение не е реагирало, както трябва. Няма проведени разследвания, които да са достигнали до извод дали са налице престъпления”, коментира председателят на Адвокатска колегия-Пловдив Георги Баев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари