Общински съветници осъдиха поругаването на паметник в Русе

2
Този безсмислен и отвратителен акт е предупреждение към демократичната общност в България, се казва в декларацията, прочетена от Станимир Станчев
Този безсмислен и отвратителен акт е предупреждение към демократичната общност в България, се казва в декларацията, прочетена от Станимир Станчев Снимка: Сигнали към Община Русе / Facebook

Този безсмислен и отвратителен акт е предупреждение към демократичната общност в България, се казва в декларацията, прочетена от Станимир Станчев

Съветниците от СДС - Русе излязоха с декларация срещу поругаването на паметника на жертвите на тоталитаризма на площад “Оборище“, върху който бе поставена тоалетна чиния в цветовете на Украйна. Председателят на групата Станимир Станчев я прочете в началото на извънредната сесия на Общинския съвет, като в нея се казва следното:

Ние, общински съветници от групата на СДС – гражданите остро осъждаме вандалския акт и поругаването на паметниците, които служат за почит и спомен на жертвите на тоталитаризма в нашия регион.

Осъждаме инцидента, засягащ паметника на жертвите на тоталитаризма в град Русе, намиращ се в градинката на площад „Оборище“, както и неговите засега неизвестни автори.

Паметникът първоначално бе надраскан, а след това върху него бе поставена тоалетна чиния, боядисана в синьо и жълто. Този хулигански и вандалски акт представлява дълбоко непознаване на българската история, демонстрира неуважение и безразличие към паметта на достойни българи – страдалци, жертва на развихрилите се варварски страсти на малограмотни хора, завзели властта в България, подпомогнати от дулото на съветския шмайзер.

Русенци са особено чувствителни към масовото избиване на цвета на българската нация – индустриалци, интелектуалци, учители – хора, будители на народа.

Русе никога няма да забрави Директорът на Мъжката гимназия г-н Нико Просеничков и неговата съпруга – г-жа Тонка Обретенова – Просеничкова, внучка на Баба Тонка, застреляни без съд и присъда в първите дни след преврата на 9 септември 1944 г. Гробът им и досега не е известен.

Такава е съдбата на хиляди българи, станали жертва на престъпници.

Хиляди са и жертвите на Народния съд, издал смъртни присъди на депутати, офицери, министри, учители, артисти, журналисти, художници. Черната дата 1 февруари 1945 г. ще остане в историята ни – на този ден почитаме отнетия живот на интелектуалния елит на страната ни. За десетки години е прекъснато естественото развитие и приемственост в българската култура.

Настояваме органите на властта да разкрият извършителите на вандалските действия и спешно да ги предадат на правосъдието за налагане на справедливи наказания.

Този безсмислен и отвратителен акт е предупреждение към демократичната общност в България – да пази историческата памет и да почита жертвите на престъпния комунистически режим в България, да не допуска гавра с паметта на свидните жертви!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    dgd
    Тази "гавра" повдига въпроса кога Рут Колева ще бъде разстреляна.
  • -3
    4
    Ех, Яско, Яско
    Не е хубаво да говориш така за другарите си - https://streamable.com/toau99
  • 2
    3
    Яско
    СУПЕР ГОТИН ПЕРФОРМАНС! СТИЛ - НАЬООО ЦИЦИН И ПЕДАЛЧЕТА ОП ПпДъБъ
  • 6
    2
    нунчо
    Каква демократична общност бе тъп--и то не бяхте сдс,одс,дсб,реформаторски блок,дб само крадете от народа бок--ци
  • 4
    1
    Какво ли
    Внукът на комуниста убиец изрази ли някаква позиция? Силно се съмняваме! А павликенският мазен комунистически цървул какво отношение имаше? Русенци, такива ли дефектирани управници си избрахте?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари