Общините ще могат да спират услугата "Личен асистент" за половин година

0
Това ще се прави, когато са установени нарушения
Това ще се прави, когато са установени нарушения

"С промените в Закона за личната помощ, които сме качили за обществено обсъждане, ние не отнемаме права, а напротив. Всички, които са се възползвали до момента от услугата личен асистент, ще имат това право и занапред. Даже разширяваме обхвата на услугата, като включваме лица, които имат по-стари телкове. Те бяха пропуснати в сега действащия Закон за личната помощ, а от 1 януари 2021 г. тези хора ще могат да са ползватели на услугата." 

Така коментира пред Kmeta.bg Адриана Стоименова, зам.-министър на МТСП промените в Закона за личната помощ, които министерството качи за обществено обсъждане на strategy.bg и срещу които имаше критики от страна на майки на деца с увреждания, които смятат, че тези промени отнемат права.

"Винаги сме били в подкрепа на майките с деца с увреждания и не мога да се съглася с твърденията за противното", коментира по този повод Стоименова.

Тя припомни, че от започване на действието на Закона за личната помощ е имало много критики за това, че не се проследява качеството на услугата.

Освен това, ако този закон продължи да действа в сегашния си вид, от 1 януари 2021 г. 670 000 хора с увреждания у нас ще придобият право на личен асистент, което означава огромен финансов ресурс, какъвто бюджетът няма. По изчисления на ексепрти става дума за над 3 млрд. лв.

Нужен е контрол. Затова предвиждаме повишаване на контрола и следене на качеството", каза Стоименова.

Тя допълни, че над 40% от хората, които ползват услугата личен асистент са над 65 г. възраст и малко над 8% са деца. Правоимащите на тази услуга до момент са около 80 хил. души, но от нея се се възползвали близо 32 хил. души. Законът предвижда асистентите да продължат да работят и догодина на трудов договор, ползването на социална услуга да не е за сметка на часовете за лична помощ.

Стоименова подчерта, че в бюджета за догодина са заложени 214 млн. и 600 хил. лв., за де се обезпечи действието на закона. Тя допълни, че за първи път се предвижда от тази сума 3% да бъдат разплатени на общините, за да се заплати административния труд на служителите. Дава се и възможност на общините да могат по-често и по-задълбочено да проверяват сигнали за нарушения и когато установят, че има такива, да спират помощта за половин година.

Стоименова добави, че от догодина с увеличаването на минималната заплата, заплатата на личните асистенти ще се увеличи от 730 лв., колкото е в момента на 930 лв. за 8 ч. труд .

Заместник-министърът подчерта, че демократичната процедура е да се правят аргументирани предложения за промени под текста, който е публикуван за обществено обсъждане или да се изразяват несъгласия. Ще разгледаме всички разумни предложения, заяви тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари