Общината иска повече места за деца в Центровете от семеен тип в Русе

0
Бежанската вълна изправя България пред нови предизвикателства и социалните услуги следва да са подготвени
Бежанската вълна изправя България пред нови предизвикателства и социалните услуги следва да са подготвени Снимка: Община Русе

Бежанската вълна изправя България пред нови предизвикателства и социалните услуги следва да са подготвени 

Общината е поискала от Агенция „Социално подпомагане“ предварително одобрение за промяна в броя на потребителите за две от социалните услуги в Русе, съобщава Русе Медиа.

Сега в Общинския съвет е внесено и предложение да се гласува увеличението на броя на децата и младежи, които могат да ги ползват. От 1 ноември 2022 година се предвижда Центърът за настаняване от семеен тип за деца без увреждания на улица „Битоля“ да увеличи капацитета си от 6 на 10 потребители, а Дневен център за деца и младежи с увреждания – седмична грижа в квартал „Тракция“ – от 20 на 30 потребители.

По данни на административната статистика на АСП през последните месеци социалната услуга ДЦДМУ - СГ „Мечо Пух“ в град Русе работи над капацитета и има наличие на интерес към услугата. Увеличаването на капацитета на услугата ще позволи да се отговори на потребността на по-голям брой нуждаещи се от подкрепа, както и обезпечаването на услугата с необходимия работен капацитет за предоставяне на качествена терапевтична грижа.

Социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания“ през последните месеци е с пълен или почти запълнен капацитет. В същото време се отчита, че бежанската вълна изправя България пред нови предизвикателства и социалните услуги следва да са подготвени да поемат деца, за които е необходимо предоставяне на закрила и настаняване в резидентна грижа. С промяната на броя на потребителите, ще се гарантира в максимална степен достъпът на повече деца в риск до качествени социални услуги, подкрепа и сигурност с оглед на защитата на правата и интересите на децата и предоставяне на равен шанс за развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Санитар
    Зад увеличаването на капацитета на социалните услуги стои поредното захранване на НПО-та доставчици на социални услуги с финанси. Ако общината поеме предоставянето на социални услуги, ще се спре обогатяването на НПО-та монополисти в тази област.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари