Общинарите си осигуриха корупционен комфорт за 2 години

0
Шуробаджанащината и разграбването на общините ще продължи до 1 декември 2019 г.
Шуробаджанащината и разграбването на общините ще продължи до 1 декември 2019 г.

Общинските съветници ще разполагат с близо 2 години - до 1 декември 2019 г., за да се съобразят с изискванията на новия антикорупционен закон по отношение на тяхното имущество, както и на евентуални несъвместимости и конфликти на интереси, в които попадат.

Такава привилегия им гласува вчера Народното събрание с поправки в закона, който беше обнародван едва преди месец, пише Вестник СЕГА

Предложението дойде от председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Опозицията протестира, че дългият гратисен период насърчава "шуробаджанащината и разграбването" на общините. Възраженията й обаче не бяха чути.

Първоначално законопроектът предвиждаше да се спести задължението на общинските съветници да подават до края на 2019 г. нови декларации за несъвместимост. Такива се изискваха от разпоредба на антикорупционния закон, която забранява на общинарите да участват в органите на търговски дружества с общинско участие, да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери и др. на търговско дружество, което има сключени договори с техните общини, с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия. При разглеждането на проекта вчера управляващите решиха да отложат и декларациите за имущество и интереси.

Предлог да бъде гласуван гратисният период даде недоволството на местната власт срещу изискването да бъдат подадени нови декларации до месец след обнародването на закона. Това означава, че в изключително кратък срок общинарите трябваше или да прекратят взаимоотношенията си със своята община, или да подадат оставка.

БЪРЗАНЕ

Поправките минаха светкавично през парламентарните комисии, а вчера бяха приети последователно на първо и второ четене в пленарна зала. Данаил Кирилов оправда бързането с това, че на 23 февруари изтече месец от влизането в сила на закона. Ако този срок не беше отложен, 6000 общински съветници щяха да влязат в нарушение. ГЕРБ ще внесе до месец друга поправка в същата разпоредба. Целта била да се разграничат несъответствията със закона, в които "наистина има корупционен риск", от "битовите случаи" - например, общинар, който работи като личен лекар и е наел общинско помещение за свой кабинет.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари