Община Ценово празнува 40-годишен юбилей

2

Община Ценово по традиция отбеляза селищния си празник на 2 април.

Преди 40 години с решение на правителството, на картата на България се появява нова административна структура, която обединява девет населени места. За да станат съпричастни с празничното настроение на ценовчани, дойдоха много гости.

Сред официалните лица бяха народните представители от Русенска област Пламен Нунев, Светлана Ангелова, д-р Андриан Райков, Искрен Веселинов, областният управител на Русенска област Галин Григоров и неговият заместник Свилен Иванов,  генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, кметове на общини, председатели на общински съвети, представители на институции и учреждения. Кметът на общината д-р Петър Петров посрещна и представители от общини в Република Румъния, с които се реализират проекти по Програмите за трансгранично  сътрудничество, гости от Окръжния съвет в Гюргево. По стара българска традиция всички присъстващи бяха посрещнати с питка и шарена сол и получиха паметна юбилейна значка от момичета, облечени в народни носии.

Преди началото на празничната програма официалните гости поднесоха венец и сведоха глави пред паметника на Димитър Ценов, чието име носи населеното място. Тържеството започна с песента „Мой роден край“, изпълнена от народния певец Цветан Банев, който е роден в Ценово. В приветствените си думи д-р Петров подчерта, че през последните години  обликът на всички села в общината не спира да се променя. „И през тази година предстоят ремонти на училища, читалища и обществени сгради. Искам да подчертая, че част от средствата по различните фондове и европроекти, които са предвидени за България, ще бъдат привлечени и усвоени за добруването на нашите съграждани, за благоустрояване на населените места“, сподели още кметът на община Ценово.

Пред жителите и гостите на община Ценово, изпълнили  централния площад, беше прочетено специалното поздравление от председателя на Световната банка Кристалина Георгиева по повод 40-годишния юбилей. „Искрено се надявам да видя една съвременна европейска община, която се развива по законите на обединена Европа“, се казва в поздравлението. За годишнината от основаването на община Ценово поздравителни адреси изпратиха от много общини в страната, институции и учреждения  

Тържеството продължи с празничен концерт. Публиката горещо аплодира изпълненията на малките танцьори от Детска градина „Баба Тонка“ в Ценово, които изпълниха „Песен за България и танца на цветята. Песните на Бранимир Каралашев повишиха емоционалния градус сред публиката. Много положителни емоции предизвика и представянето на модното ревю от възпитаници на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в Русе. Те представиха колекция от съвременни облекла, в които умело са вплетени елементи от народни носии.  Участниците в ревюто подариха на кмета на общината д-р Петър Петров специално ушито за празника национално знаме.

По повод 40-годишния юбилей от създаването на община Ценово д-р Петър Петров връчи почетни плакети за заслуги на изявени граждани, които са допринесли за развитието и утвърждаването на населените места. С бурни аплодисменти публиката посрещна изпълненията на танцьорите от ФТТ „Найден Киров“, които успяха да предадат доброто настроение и положителните емоции. Повечето от присъстващите  се хванаха на кръшното българско хоро, което се завъртя на централния площад.

Гостите с интерес разгледаха изложбата в залата на домашен социален патронаж. Членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ представиха традиционни и съвременни ястия. Обитателите на Дома за пълнолетни лица с увреждания и ученици от ОУ „Христо Ботев“ също участваха със свои експонати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари