Община Русе затваря за автомобили две улици в центъра на града

3
По случай Европейския ден без автомобили на 22 септември ще бъдат затворени за влизане на МПС улиците „Хан Крум“ и „Хан Аспарух“
По случай Европейския ден без автомобили на 22 септември ще бъдат затворени за влизане на МПС улиците „Хан Крум“ и „Хан Аспарух“ Снимка: Dunavmost / архив

По случай Европейския ден без автомобили на 22 септември ще бъдат затворени за влизане на МПС улиците „Хан Крум“ и „Хан Аспарух“

В Европейския ден без автомобили - 22 септември, безплатно в превозните средства на Общински транспорт ще пътува по 1 придружител на дете до 10-годишна възраст, притежаващо карта за пътуване в градския транспорт. Това е една от множеството инициативи, посветени на Европейската седмица на мобилността.

На 22 септември /петък/ от 9:00 до 17:00 ч. Община Русе ще затвори за влизане на МПС улиците „Хан Крум“ и „Хан Аспарух“, като там ще бъде разположена измерваща чистотата на въздуха станция.

На този ден Сдружение „Вело-Русе“ ще демонстрира и движение по контра-флоу/насрещни велосипедни алеи/ в затворения участък.

На 20 септември /сряда/ от 16:00 до 18:00 ч. в Парка на младежта в началото на алея „Перистери“ ще се проведат няколко събития като част от кампанията.

Деца от няколко детски градини ще рисуват на тема „Автомобили на бъдещето“.Възпитаниците на ДГ „Чучулига“ и СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ ще рисуват с тебешир на тема „Пестене природните богатства на планетата, чрез екологичното придвижване и изразходване на човешката ни енергия“.

Ще има викторина с въпроси, свързани с град Русе, безопасното движение и алтернативното придвижване. Фондация „СпоДари“ ще проведе обучение под формата на игра за децата.

На алея „Перистери“ ще бъде разположен и щанд на „Тумба сълюшънс“. Участниците ще могат да се регистрират в разработеното от тях мобилно приложение WeRide.

Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември. Идеята за него произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

Целите на кампанията са формиране на екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани, разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия, популяризиране на алтернативните начини на транспорт в големите градове, включително по-широкото използване на обществения транспорт, демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен. Европейски ден без автомобили цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -21
    13
    ДО 11
    В момента съм дал да те търсят кой си, казвам ти аз имам пари много и знам къде и кого да търся.
  • 13
    12
    Бла Бла Бла
    Пълни абсурди са това да се затварят само две улици от над 1000 и то в един ден от годината и то там, където трафикът не е най-натоварен и в останалите дни. А поставянето на станция точно там в този ден е голяма глупост. От Вело Русе като искат мнения за проблемни участъци да бяха така добри да позволят повече начини за комуникация с тях, а не чрез някакво тромаво приложение на Андроид, което се оказва несъвместимо с половината телефони. При Пенчо Милков не се изгради и 1 метър нова вело алея, но пък бяха разкопани и съсипани стотици метри, вкл. при ПГ по дървообработване днес 19.09.23 г. Тези пари на данъкоплатците за изграждане на велоалеи, които сега ще се разкоапават и после асфалтират отново, кой ще ги компенсира в условията на криза и война?!?
  • 1
    11
    Свидетелите на Йехова
    Евала баровец, приземи летяща чиния, а аз ще събера делегация по посрещането на сивите извънземни от кварталните клубове на възраждането и на итънарите на славито.
  • 0
    10
    Аз си плащам
    Аз си плащам на правилните хора и самолет мога да приземя на центъра
  • 3
    9
    Упикасо
    МАли, мали...дан пуснеш и някой дрон...къмто тюленово..или некоя черта...кафява с азот..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари