Община Русе забелязва намаляване на замърсяването на водите и почвите

0
Вчера се проведе общественото обсъждане на Проекта на програмата за опазване на околната среда (ПООС) на Община Русе за периода 2021-2027 г.
Вчера се проведе общественото обсъждане на Проекта на програмата за опазване на околната среда (ПООС) на Община Русе за периода 2021-2027 г. Снимка: Dunavmost / Архив

Вчера се проведе общественото обсъждане на Проекта на програмата за опазване на околната среда (ПООС) на Община Русе за периода 2021-2027 г.

Актуалните проблеми по опазване на околната среда бяха представени на общественото обсъждане на Проекта на програмата за опазване на околната среда (ПООС) на Община Русе за периода 2021-2027 г. То се проведе в зала „Св. Георги“ на Областната администрация, а на срещата местната администрация беше представлявана от директора на дирекция „Екология и транспорт“ проф. Любомир Владимиров и началника на отдел „Екология“ Радостина Вуцова.

Планът на Програмата разглежда седем основни компоненти:

- въздух;

- води;

- почви и нарушени терени;

- отпадъци;

- защитени територии и защитени зони;

- шум;

- радиационен гама фон и атмосферна радиоактивност.

Анализите предлагат редица решения за опазване на околната среда, като за най-наболелия проблем - подобряване на качеството на въздуха, ще се работи в посока увеличаване дела на превозните средства в градския транспорт, ползващи електроенергия или алтернативни горива, за сметка на тези, задвижвани единствено чрез ДВГ, въвеждането на мерки за спазването на приетите норми за средногодишната и средноденонощната концентрация на ФПЧ10 и ФПЧ 2,5, както и постепенно преминаване към високоефективни системи за отопление.

По отношение на водоснабдяването интерес сред присъстващите граждани предизвика предложението за проучване на възможностите за ползване на дъждовната вода като ресурс. Предвидено е и да бъдат предприети мерки за намаляване на замърсяването на повърхностните и подземните води, както и оптимизиране на водоснабдителната мрежа.

Възможностите за разделно събиране на специфични потоци отпадъци и предотвратяване образуването на нерегламентирани сметища чрез своевременни превантивни мерки са основните цели, залегнали в раздел Отпадъци. В Програмата е заложено и продължаване на непрекъснатия мониторинг на депата в съответствие с нормативните изисквания за недопускане на замърсяване на околната среда.

По време на представянето стана ясно, че през последните години на територията на Oбщина Русе се забелязва намаляване на замърсяването на земите и почвите. Разработват се програми за екологично земеделие и животновъдство, като се обръща голямо внимание на ограниченото използване на пестициди и торове в земеделието, включително и на използването на разрешени за растителна защита препарати. Мерките, които се прилагат за опазване почвата от замърсяване, включват недопускане палене на стърнища и следжътвени отпадъци, извършване на наторяване с течни, твърди торови маси и изкуствени торове при спазване на правилата за добри земеделски практики.

Основните препоръки за ограничаване нивата на шума в градската среда са за поддържане на настилките в добро експлоатационно състояние, залесяване на свободни площи и изграждане на озеленителни пояси.

Анализът на радиационния гама фон и атмосферната радиоактивност отбелязва, че не се наблюдава тенденция за повишаване на обемната специфична активност на естествените и техногенни радионуклиди в атмосферния въздух. Не са констатирани изменения над характерните за съответните райони стойности на специфичната активност на естествените и техногенни радионуклиди по отношение на необработваеми почви, както и не са установени замърсявания в повърхностните водни тела и седименти.

Основната стратегическа цел на Програмата е повишаване качеството на живот за жителите на общината и намаляване до минимум на риска за човешкото здраве, чрез непрекъснато подобряване на състоянието на отделните компоненти и фактори на околната среда. Подцелите акцентират върху най-важните екологични проблеми на общината, привеждане в унисон с националните и европейските приоритети, както и откриване на източници за финансиране - национални и международни програми, европейски фондове и др. В текстовете е залегнало и създаването на организация за насочване на силите на общинските и държавни органи, частния и държавен бизнес, граждански сдружения, научни организации и жителите на общината към изпълнение на заложените в плана приоритетни мерки или за предотвратяване на нови замърсявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 0
  4
  Павел
  Днес след обед в река лом течеше тъмно синя боя с аромат на лакочистител
 • 4
  3
  Възмутена
  Русе, тази сутрин, отново беше обгазен! Общината не прави нищо по проблема- само констатации, без радикални мерки и решения. Докога така.... Пълно безхаберие и бездействие! Русе - град на свободния дух, град в който не можеш да дишаш...
 • 4
  2
  daskal
  Тази сутрин около 8 часа смърдеше както обикновено - на нещо като изгорен кабел.
 • 4
  1
  русенец
  В коя стая на общината е забелязано всичко това? Защото аз като си измия колата и до вечерта цялата е в пепелаци, а почти няма нощ, когато да не сме обгазявани от Монтюпе или както там го наричате сега. Имам и датчик за ФПЧ, да ви пратя ли данните му? Зимно време при все отоплението с твърдо гориво , въздухът е по-чист.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Българина търпи, търпи ииии като му кипнеее... става и отива в Англия да бере ягоди...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари