41 предложения за включване в "Програмата за качество на въздуха" на Община Русе

2
Те са отправени от трима русенци, загрижени за екологията в града
Те са отправени от трима русенци, загрижени за екологията в града Снимка: Dunavmost

Допълнителни предложения от 41 точки, които е добре да бъдат записани в "Програмата за качество на въздуха" на Община Русе:

1. Измерване на замърсяване от битови и промишлени замърсители посредством дрон и закачен за него сензор

2. Видеонаблюдение при сигнал за замърсяване/авария със специализиран дрон, снабден с термокамера

3. Визуализация в уебсайта на Община Русе на измерванията от допълнителни измервателни уреди за качество на атмосферния въздух от гражданска инициатива http://airbg.info, за да се постигне по-широко покритие на мрежата за мониторинг на атмосферния въздух на територията на Русе.

4. Ограничаване на паркирането върху зелените площи посредством големи и тежки камъни, които трудно биха се преместили от желаещите въпреки всичко да паркират. Колчетата, ограничаващи паркирането не са ефикасни, защото те лесно се премахват.

5. Знаци за изключване на двигателя на автомобила при изчакване на ЖП прелезите

6. Насърчаване на изграждането на станции за зареждане на електроавтомобили

7. Насърчаване на домакинствата да изграждат зелени пространства върху покривите на блоковете

8. Насърчаване на домакинствата и фирмите да произвеждат сами електроенергия чрез инсталации на балконите и покривите на сградите.

9. Насърчаване на домакинствата и фирмите да преминат на отопление на газ

10. Забрана за вземане на материали от контейнерите за смет, които биха могли да се използват за битово отопление.

11. Забрана за поставяне на дограми, гуми, мебели и други горими материали в и близо до контейнерите за смет.

12. За да се намали поставянето на дограми, гуми, мебели и други горими материали в и близо до контейнерите за смет, да се изгради общинско депо за изхвърляне както на гореописаните, така и на стъкла, строителни материали, трева и клони и др. Такова депо трябва да бъде в територията на града, но не в краен квартал, за да е достъпно еднакво добре от всички точки на жилищните квартали. Целта е тези материали да се рециклират, а не да бъдат изгаряни от гражданите.

13. Създаване на зони в града, в които е забранено отоплението на дърва, въглища и др. чрез стари печки, неотговарящи на изискването за екодизайн. Такива места трябва да бъдат центъра на Русе, както и други райони, намиращи се в най-ниската част на града.

14. Допускане на ново строителство само с подземни гаражи, които да отговарят на броя апартаменти.

15. Вдигане на общинския данък за втори и трети автомобил в едно домакинство

16. Насърчаване на използване на градски транспорт чрез абонаменти карти за 1, 2, 3, 6 и 12 месеца като отстъпките да достигат до 2 безплатни месеца при покупка на карта за цялата година.

17. Насърчаване на използване на градски транспорт чрез еднократно закупуване на билет, които да важи в рамките на 2 часа за цялата градска мрежа.

18. Забрана за използване на стари автобуси, които не отговарят на определена ЕВРО категория, както и тези, които не са снабдени с климатик.Това да важи и за транспорта на служители на частни фирми.

19. Насърчаване на използването на велосипеди и електрически тротинетки чрез изграждане на сигурни и защитени велосипедни пътища от всеки един квартал в Русе.

20. Насърчаване на използването на велосипеди и електрически тротинетки за разходки извън градачрез изграждане на сигурни и защитени велосипедни пътища от Русе към Лесопарк Липник, Природен парк Русенски Лом (Басарбово), Западен парк Приста.

21. Насърчаване на използването на градски транспорт чрез изграждане на мобилна и уеб платформа с разписанието на градския транспорт, с възможност да се види в реално време къде се намира транспортното средство, което се чака.

22. Видеонаблюдение с цел засичане на транспортни средства изпускащи нетипичен черен дим от изпускателната им тръба.

23. Тотална забрана за влизане с автомобили на места, пригодени за разходки сред природата - Младежки парк, Лесопарк Липник, Западен парк Приста. За целта да се изградят, при необходимост, големи паркинги.

24. Насърчаване на неправителствени организации и граждански общности да провеждат обучения и събития на темата за замърсяването на въздуха.

25. Ограничаване на автомобилите, водещи деца до училище или детска градина чрез забрана за паркиране в районите им.

26. Създаване на зелен пояс от дървета около промишлените зони

27. Засаждане на нови гори около града

28. Борба с трансграничното замърсяване от запалени стърнища чрез открит диалог с румънската страна и искане за забрана за горене на стърнища в райони в близост до Община Русе (радиус от 30 км)

29. Система за уведомяване на населението при силно замърсяване на въздуха - да останат у дома, в офиса, училище или детска градина.

30. Интегриране на системата "Smart City" ("Умен град") в борба с финните прахови частици.

31. Автоматична система за поливане на тревни площи през лятото с цел намаляване на запрашаването на почвата.

32. Видеоконтрол на големи строителни площадки, дали замърсяват въздуха при събаряне на стари сгради, изкопни дейности, излизане на замърсени автомобили.

33. Изграждане на многоетажни паркинги на места, където гражданите не могат да намерят място за паркиране и паркират върху зелените площи.

34. Предвиждане на синя зона за паркиране в центъра, но при условие, че живущите ще продължават да паркират безплатно и без допълнителна годишна такса. Единствено да се таксува за еднократен стикер за колата на живущия.

35. Пускане отново в експлоатация на подземни паркинги, собственост на Община Русе. Пример за това е подземния паркинг до спирка СБА. Да се предвиди терен в Широк център за изграждане на няколко етажен паркинг.

36. Поддържане на тротоарите годни за ходене по тях, за да може да се насърчи придвижването пеша, а не с автомобил.

37. Качествено почистване на улиците и тротоарите посредством специализирана техника.

38. Създаване на мрежа от датчици в целия град, следящ посоката на вятъра. Така при констатирано замърсяване в даден район, ще може да се установи от кой комин на дадено предприятие идва замърсяването.

39. Закриване на пясъчници на детските площадки с покривало с цел спиране на разнасянето на пясък при силен вятър. Покривалото да се открива само когато деца играят в пясъчника.

40. Улесняване на гражданите да подадат сигнал за замърсяване на въздуха. В момента контактната форма на РИОСВ- Русе

41. Нови спирки на градския транспорт, като се мисли за тяхното озеленяване. В момента те са стъклени полузатворени пространства, които са неизползваеми през топли дни и по този начин възпират използването на градски транспорт.

Иван Белчев

Ростислав Кандиларов

Михаил Михов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари