Община Русе иска под наем станция за измерване на въздуха

2
Станцията е на община Белене, която е обявила публичен търг с тайно наддаване
Станцията е на община Белене, която е обявила публичен търг с тайно наддаване

Община Русе иска да вземе под наем за две години автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух.

Докладната е внесена за одобрение за предстоящата сесия на Общинския съвет.

Станцията е на община Белене, която е обявила публичен търг с тайно наддаване за ползване за срок от 2 години. Началната тръжна цена е определена на 1241,67 лв. на месец без ДДС или 1490 лв.на месец с ДДС. Офертите се подават до 18.02.2021 г., търгът ще се проведе на 19.02.2021 г.

От съветниците се иска да разрешат на община Русе да участва в търга, а кметът да предложи цена равна или по-голяма от определената начална тръжна цена, съобразена с възможностите на община Русе и действащото законодателство.

За да може да се замерват и органични съединения от производствените площадки в промишлените зони, което е проблемът на Русе, ще се наложи станцията да бъде дооборудвана. В момента тя има анализатор за метанови и неметанови въглеводороди, а от МОСВ се чака становище какви анализатори трябва да осигури още община Русе, за да комплектова станцията.

Ето и какви са параметрите на станцията на Белене:

Автоматичната станция е въведена в първоначална експлоатация през м. февруари 2015 г., по трансграничен проект. Тя е оборудвана с автоматична газанализаторна апаратура Thermo Scientific, работеща с референтните методи в съответствие с Директива 2008/50/ЕС и Наредба № 12/2010 г. за измерване на всички основни замърсители на въздуха: азотни оксиди, серен двуокис, въглероден оксид, озон и ФПЧ10, както и анализатори за измерване на специфични замърсители: бензен (анализатор сензорен тип за индикативни измервания, нереферентен метод) и анализатор за метанови и неметанови въглеводороди Thermo Scientific, модел 55i, с метод на измерване пламъчна йонизация (FID), в съответствие с приложимите норми.

В допълнение, станцията е оборудвана с гама-сонда за определяне на радиационния гама-фон и метеорологична станция за измерване на температура и влажност на въздуха, посока и скорост на вятъра, атмосферно налягане, слънчева радиация и количество валежи.

Станцията е оборудвана с всички необходими допълнителни системи за пробовземане, калибриране, климатична система и комуникационен хардуер, както и със система за защита от пренапрежение, висока температура и UPS за осигуряване на плавното спиране/тръгване на апаратурата при отпадане на основното захранване.

Управлението на станцията се извършва от компютърна станция със специализиран лицензен софтуер ORION EDA2000 за събиране, обработка и визуализиране на данни в реално време. Софтуерът е в съответствие с нормативните изисквания по отношение на начин на представяне на данни за качество на атмосферния въздух. Всички работни процеси, извършвани от аналитичната и спомагателна апаратура, са напълно автоматизирани и могат да бъдат управлявани и отдалечено, чрез дистанционен достъп.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари