Питане към кмета относно компостиращата инсталация за растителни отпадъци

0
Въведена ли е тази инсталация в експлоатация?
Въведена ли е тази инсталация в експлоатация?

На 23 април 2020 г., четвъртък, на заседанието на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи питане на тема: "Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани растителни отпадъци".

Ето какви точно въпроси бяха зададени:

"На 19 юли 2016 г. с Протокол № 12 Общински съветРусе прие РЕШЕНИЕ № 300. С него той даде съгласие Община Русе да кандидатства с проектно предложение „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани растителни отпадъци” по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”.

Процедурата включваше осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци.

Въвеждането в експлоатация на тази инсталация трябваше да доведе до намаляване на количеството на депонираните биоразградими битови отпадъци, както и за по-ефективното използване на отпадъците въобще като ресурс.

Общото количество суровина, което се предвиждаше да бъде третирано на площадката трябваше да бъде в рамките на 7500 тона годишно и се предвиждаше да се формира главно от зелените отпадъци събирани от общинските паркове и градини, а в по-малка степен и от пазарите и супермаркетите в града.

С най-малък дял щяха да бъдат разделно събраните зелени отпадъци от районите на град Русе с нискоетажно застрояване. Готовият компост се очакваше да бъде около 35% от постъпилите на входа зелени отпадъци.

По този повод искам да задам на кмета Пенчо Милков следните въпроси:

1.  Въведена ли е в експлоатация и кога Компостиращата инсталация за разделно събрани растителни отпадъци в Община Русе?

2.  Какви са причините, ако не е въведена такава компостираща инсталация?

3.  За това забавяне има ли виновни длъжностни лица?"  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари