Община Русе ще получи над половин милиона лева за дигитализация на културно наследство

2
Ще бъдат дигитализирани над 30 хиляди снимки, документи, плакати, афиши, картички, програми, статии, пиеси, картини, костюми
Ще бъдат дигитализирани над 30 хиляди снимки, документи, плакати, афиши, картички, програми, статии, пиеси, картини, костюми

Средствата ще бъдат получени по проект 

Проектът на Община Русе „Опазване и популяризиране на културното наследство чрез дигитално съхранение и представяне“ е одобрен за безвъзмездно финансиране. Средствата ще бъдат получени по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Първа покана на Резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.2 „Дигитално достъпни обекти на културното наследство“, съобщиха от общината.

Проектът е по идея на Община Русе, а стойността му е 525 355,96 лв. със срок за изпълнение 24 месеца от подписване на договора.

За реализирането на проекта Община Русе ще си партнира с основните културни институции в града - Регионалния исторически музей, Драматичен театър "Сава Огнянов", Куклен театър – Русе, Общинския културен институт "Художествена галерия", Държавната опера, Регионалната библиотека "Любен Каравелов", Възрожденско читалище "Зора 1866г.", Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“, а също и с Националния музей в Лихтенщайн.

В рамките на проекта културните институти ще си сътрудничат за опазване и подобряване условията за достъп до културно наследство чрез неговото дигитализиране и атрактивно представяне. За целта ще бъде създаден Център за дигитализация. Акцентът на проекта ще бъде съхраняването и популяризирането на историята на Русе, бурното развитие на града и оживения културен живот през годините. Ще бъдат дигитализирани над 30 хиляди снимки, документи, плакати, афиши, картички, програми, статии, пиеси, картини, костюми и други културни и исторически артефакти. Те се съхраняват в архивите на Община Русе и културните институции.

Дигитализираните ценности ще бъдат достъпни за всички на създадената платформа.

С помощта на проекта културното наследство на Русе ще може да се включи в общоевропейския културен обмен, представяйки самобитността на региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Обикновен човек
    Ако четете новините кой е дигитализирал стар текст от манастир, ще разберете кой ще се облагодетелства от това начинание - един псевдо кимедака чрез подставени и подчинени нему служители. Същия сега пищи, че ще сливат неговото и на други аркадаши феодалните владения, в които получават тлъсти заплати и усвоят средства колкото могат. Те това е приятелчето на ПМ, който ще се облажи заедно с него от това уж благородно начинание. Девизът им е "Крадем колкото и докогато можем!" Да Ви е честито, русенци.
  • 6
    3
    На г-н Пилков, жена му
    Този, бившият ми, абе настоящия Ви ГАРДОНАЧАЛНИК,.......и за чеп за зеле не става.
  • 6
    2
    русенец
    Ако се намерят още половин милион лева, могат да се дадат на Пенчо, за да вкара всичките забележителности на Русе във ФБ. То без друго не излиза от там, ама поне да свърши най-сетне нещо.
  • 7
    1
    Иманяр
    А наш Пенчо, осеменителя на ЕКОЛОЖКИ, какъв му е процента от ДАЛАВЕРАТА?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари