Община Русе ще налее 65 хиляди лева за проектиране на ремонта на Паметника на Свободата

2
Констатирани са слягания на основите на монумента
Констатирани са слягания на основите на монумента Снимка: Dunavmost

Констатирани са слягания на основите на монумента

65 280 лв. ще бъдат отделени от общинския бюджет за предпроектни проучвания и проектиране на укрепването, консервацията и реставрацията на Паметника на Свободата в Русе.

Констатирани са слягания на основите, поради което ще се извърши инженерно – геоложкото проучване, което ще бъде последвано от укрепване, обясниха от общинската администрация.

Още през 2021 г. Община Русе обяви поръчка по изработване на проект за възстановяване и консервация на една от емблемите на града, но поради неявил се кандидат тя бе прекратена. През 2010 г. бронзовата фигура бе укрепена, а между 2006 и 2018 г. са правени периодични геодезически измервания и изчисления за установяване на вертикални и хоризонтални деформации, като отклоненията на хоризонт 4,30 м за 12 години са 9,00 м.

Паметникът на Свободата в Русе е открит през 1909 г. и притежава статут на историческа, архитектурно строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Проектът е на флорентинеца Арналдо Дзоки, който е автор и на паметника на Цар Освободител в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Гражданин
    И за постоянно чувам, че Русе е пенсионерски град !!! Имате ли представа колко е реалното население на града ?!?!
  • 4
    6
    до 5
    ти какво, от пенсионерите ли си, или не живееш тука?!? ако не живееш тука що даваш акъл?!?
  • 0
    5
    Анонимен
    За какво ги наливат?В града живеят само шепа пенсионери.Да посадят малко дървета
  • 18
    4
    daskal
    До 1 - Що за безумни идеи?! Нова визия! Сеч на дървета, за да се откриела гледка към сградите! Спрете се! Нищо не пипайте, за да не заприлича на бетонния кей!
  • 18
    3
    реалист
    Моля, не пипайте нищо...ако ремонтът ще е като ремонтът на ВИК по улиците, най-накрая може и Паметника на свободата да падне...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари