Община Русе се кани да глобява гражданите, които не поддържат гробовете на близките си

10
Санкцията е в размер от 20 до 500 лева
Санкцията е в размер от 20 до 500 лева Снимка: ВМРО

Санкцията е в размер от 20 до 500 лева

Община Русе подготвя промени в Наредба № 13 за организация и управление на гробищните паркове, чрез които да може ефективно да се санкционират хората, които не се грижат за гробовете на близките си.

Това стана ясно в отговор на питане на общинския съветник от групата на „ПАТРИОТИТЕ - ВМРО“ Асен Даскалов във връзка със състоянието на русенските гробищни паркове „Чародейка“ и „Басарбово“, съобщиха от пресцентъра на партията в Русе.

Съгласно Наредба №13 целогодишното почистване и поддържане на гробните места и прилежащите им части е задължение на правоимащите, което те изпълняват лично или чрез трети лица. Съгласно чл.10 ал.2 от наредбата, правото на гробоползване може да бъде продължавано за срок от 15 години или за вечни времена при заплащане на съответната такса, определена от ОбС – Русе с Наредба 16, но при условие, че гробното място е редовно поддържано от грижовника.

Според наредбата неизпълнението на поетото задължение се явява административно нарушение, наказуемо със санкция глоба в размер от 20 до 500 лева, но Законът за административните нарушения и наказания изисква актът да съдържа всички лични данни и актуален адрес на лицето, неспазило задълженията си.

Оказва се, че в информационната база на ОП „Обреден дом – Русе“, останала от предходни периоди, грижовниците на гробните места са били записвани само с трите им имена. Липсата на нормативно изискване в приетата от ОбС – Русе редакция на чл.12, ал.1 в регистъра да се вписва и ЕГН на грижовника в настоящия момент води до невъзможност в голяма част от случаите да се установят по безспорен начин изискуемите от закона данни с оглед установяване личността на нарушителя и реализиране на административно наказателни производства по отношение на лицата, извършили административно нарушение.

Асен Даскалов коментира, че към момента състоянието на гробищните паркове е лошо. „Немалко наши съграждани са възпрепятствани да стигнат до гробните места на покойниците си поради непочистени и буренясали участъци, въпреки че изпълняват задълженията си по чл.10, ал.2 от Наредба № 13 да почистват и поддържат гробните места и прилежащите им части в качеството си на грижовници, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    12
    Зомби
    А в Нисофо гробището е цвете. Либиецът копа с новата булка.
  • 10
    11
    Умрял
    И от покойниците ли започнахте да стрижете бе хайдути?! Дано и вас ви глобят! Изроди!
  • 20
    10
    Песимист
    А кой ще глобява общината,когато не се грижи за паркове,градини и междублокови пространства и пр....
  • 28
    9
    Потърпевш
    В момента се боря с бюрократичната администрация на Обреден дом. Те четат Наредба 13 като дявол евангелието и виждат в нея само правата си и никакви задължения. Не мога да направя искания от мен ремонт като грижовник на гробно място поради проникналите корени в гроба и обрастването на околното пространство, което именно по тази Наредба 13 е ангажимент на администрацията на гробищния парк. Единственото им занимание е как да отхвърлят задълженията които имат. Истинска наглост е тази им "идея" за глоби за непочистени гробове при положение, че те не изпълняват техните задължения.
  • 19
    8
    Градинар-осеменител
    Пената,жена му и всичко женско в общината,ако заголят бузки,и се наведат,напълно безплатно ще им обработя градинките,полянките,ливадите и гробищния парк.Амин!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари