Община Русе се допита до Младежкия парламент за бъдещето на града и страната

1

Зачестилите вандалски прояви и местата за рисуване на графити са някои от нещата които вълнуват младите хора в града 

Приключи тридневната Годишна академия за млади лидери, която е част от Годишния общински план за младежта за 2021 г. Участници в нея бяха представители на Младежкия парламент към Общинския младежки дом. В работните сесии се включиха кметът Пенчо Милков и заместник – кметът Енчо Енчев, които обсъдиха с децата различни проблеми, които ги вълнуват и на които заедно търсиха решения.

Целта на Академията е да затвърдят качествата си на младежки лидери чрез методите на неформалното образование. Те работиха по много и разнообразни теми – европейски, национални и местни младежки политики, като чрез различни казуси сами стигаха до вярното решение.

Членовете на Младежкия парламент обсъдиха с кмета на Русе зачестилите вандалски прояви, извършвани от непълнолетни, и най-ефективния начин за справяне с тях – превенцията. Младежите поеха ангажимента да бъдат още по-активни сред връстниците си по наболелия за града проблем.

Друга тема, която силно вълнува учениците, са графитите и по-точно обособените места за рисуването им. Пенчо Милков сподели, че ръководството на Община Русе се е свързало с организаторите на най-големия графити фест в България и текат преговори за провеждане на такъв и в Русе.

Искаме да дадем възможност на млади и креативни хора да получат поле за изява, за да разгърнат това изкуство, което досега не се приемаше положително в нашия град. Ще се опитаме да привлечем и домоуправителите и при тяхно желание да изрисуваме красиви сюжети на фасадите на някои русенски жилищни блокове”, каза кметът.

Със заместник-кмета по „Хуманитарни дейности“ децата обсъдиха начините, по които могат да бъдат увлечени младите хора в града към повече дейности по интереси. Учениците изтъкнаха, че въпреки големия брой хора, които посещават музикалния фестивал Мартенски музикални дни, броят на децата, които се интересуват от класическа музика, остава нисък. Енчо Енчев обеща да организира среща на Младежкия парламент с маестро Емил Табаков. Те ще могат да задават въпроси на световноизвестния диригент, като по този начин ще разширят своята култура и ще увлекат и други млади хора в музикалното изкуство.

Младежкият парламент е гласът на младите в Русе и по идеи на неговите членове в Община Русе се реализират редица събития и инициативи. И през 2022 г. общинското ръководство ще се вслушва в препоръките за младежките дейности в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари