Община Русе предлага свой терен за строеж, но в замяна иска общински жилища

2
Докладната е внесена за одобрение от общинските съветници, а идеята е да се подпомогне социалната политика чрез предоставяне на жилища за настаняване на нуждаещите се граждани
Докладната е внесена за одобрение от общинските съветници, а идеята е да се подпомогне социалната политика чрез предоставяне на жилища за настаняване на нуждаещите се граждани Снимка: Община Русе, архив

Община Русе предлага свой терен за строеж на 8-етажна жилищна сграда срещу общински жилища, към които обаче има и специфични изисквания

 Докладната е внесена за одобрение от общинските съветници, а идеята е да се подпомогне социалната политика чрез предоставяне на жилища за настаняване на нуждаещите се граждани, информира Русе Медиа. 

В структурата на общината не съществува предприятие за жилищно строителство или общинско търговско дружество, развиващо строителна дейност, а в същото време има незастроени общински терени в Русе, които са подходящи за жилищно строителство.

Община Русе е собственик на поземлен имот в ж.к. „Дружба 1“, ул. „Гео Милев“, който е подходящ за изграждане на жилищна сграда от частен инвеститор срещу обезщетение чрез предоставяне на жилища. В имота е допустимо изграждането на 8-етажна жилищна сграда, с обществено обслужващ партерен етаж.

Пазарната стойност на правото на строеж, предлагано за учредяване, определена от лицензиран оценител, е в размер на 234 700 лева. Данъчната оценка на правото на строеж за изграждане на описаната сграда, съгласно удостоверение от Дирекция МДТ при Община Русе, е в размер на 365 073,10 лева. Нормативната стойност за учредяване на предлаганата суперфиция в общинския имот, съобразно приетите решения от Общински съвет – Русе, е в размер на 39 210 лв.

Средната продажна цена за квадратен метър жилищна площ, изведена от лицензиран оценител след проучване на пазара, е в размер на 1605 лв./кв.м.

Съветниците трябва да дадат съгласие за провеждане на присъствен публичен търг с тайно наддаване, за учредяване възмездно право на строеж. Заплащането на цената на учреденото право на строеж да се извърши чрез предоставяне в полза на Община Русе на апартаменти/жилища със застроена площ до 70 кв.м. в друга/и сграда/и, които са собственост на спечелилия търга участник, с обща жилищна застроена площ не по-малко (минимум) 227,46 кв.м.

Общината обаче има конкретни изисквания към предлаганите и предоставяните жилища. Те трябва да бъдат на територията на гр. Русе и да са разположени в сгради, построени и въведени в експлоатация след 2010 г. Изключват се сгради, разположени в следните квартали и местности: кв. „Източна промишлена зона“ /ИПЗ/, кв. „Тракция“, кв. „Захарна фабрика“, кв. „Веждата“, кв. „Новата махала“, кв. „Мидия Енос“, кв. „Дружба 2“ /“Мальовица“/, кв. „Чародейка“, местн. „Христо Македонски“ /“Кръста“/, Гара Разпределителна, кв. „Западна промишлена зона“ /ЗПЗ/, кв. „Средна кула“, кв. „Долапите“, кв. „Образцов чифлик“, кв. ДЗС.

Апартаментите следва да бъдат в готов за експлоатация вид и да отговарят на следните изисквания:

  • стените в помещенията на жилището да бъдат замазани с латекс;
  • всички помещения да бъдат предадени с поставена подова настилка – ламинат или балатум;

  • да са налице монтирани електрически контакти и ключове за осветление, както и монтирано на фасунга осветление в помещенията;

  • мокрото помещение във всеки един от самостоятелните обекти да бъде с поставени фаянс, теракота, със санитария и монтирани батерия и душ;

  • кухненското помещение да бъде с монтирани шкаф-мивка и батерия;

  • прилежащата/ите тераса/и да бъдат с готова настилка;

  • помещенията в жилищата да бъдат с монтирани интериорни врати и дограма.

Ако жилищата не отговарят на посочените изисквания, прехвърлителят се задължава в срок от 1 (един) месец от сключване на договора и прехвърляне на жилищата в полза на Община Русе, да извърши за негова сметка съответните дейности в жилищата, привеждайки ги в готов за експлоатация вид, посочен по-горе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Ejik
    Ами дайте им центъра
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари