Община Русе - отличник в интегрирането на ромите

1

Работно посещение в рамките на изпълнявания от Община Русе проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“, се състоя днес в кабинета на кмета Пламен Стоилов.

На срещата присъстваха г-н Матия Порети – ръководител на офиса за сътрудничество с България  към посолството на Швейцария и заместник-посланик, г-жа Ирина Файон – ръководител на звеното за управление на програмата за интеграция на роми и други уязвими групи, кметът г-н Пламен Стоилов, ръководителят на проекта и зам.-кмет г-жа Даниела Шилкова и част от екипа на проекта.

Целта на двудневната визита на гостите е свързана с проследяване на напредъка по изпълняваните дейности, проверки на място в помещенията, в които ще се извършват строително-ремонтни дейности, обсъждане на текущо възникнали въпроси и методически указания за изпълнение на заложените цели.

Срещата кметът започна с думите:Проектът за нас е приоритетен. Надявам се да продължим да работим все така активно и занапред. Горди сме, е Русе е прекрасен пример как европейските фондове и донорските програми видимо променят един град. За нас това е шанс да решаваме редица проблеми и съм изключително щастлив, че града ни спечели проекта с целево финансиране“.

В допълнение той подчерта, че Община Русе прави всичко възможно ромите да са социално ангажирани и полага усилия за реализацията на дейности, насочени както към интеграцията, така и към повишаване на жизнения и здравен статус на представителите на общността. Доброто сътрудничество между институциите, упоритата, целенасочена и постоянна работа с уязвимите групи и подкрепата на тяхното социално включване са пътят към решаването на основни проблеми, пред които е изправено цялото общество.

Като положителен резултат от тези усилия той визира успешно изпълнения от общината проект СВЕТИЛНИК, финансиран от Световната банка за развитие. Със средствата по него бе построена нова детска градина в кв. „Чародейка“, в която се предлагат интегрирани услуги за деца в риск от социално изключване и техните родители.

Кметът изрази убеждението си, че и по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“ резултатите ще бъдат отлични. Той подчерта, че предвид високата социална значимост и необходимостта от изпълнение на дейности за подобряване на живота на ромите и другите уязвими групи за успешната реализация на начинанието, целенасочено усилията на община Русе са обединени заедно с общините Иваново, Борово и Ветово, Медицински център „Медика Експерт“, Сдружение с нестопанска цел „Еквилибриум“, РУ „Ангел Кънчев“, Сдружение Център „Динамика“ и Българо-Румънския трансграничен институт по медиация, които са партньори по проекта. „Задачата ни не е лека, но резултатите си заслужават. Ние притежаваме висок капацитет, натрупан с годините неуморна работа и това ми дава спокойствието да бъда уверен, че заложените цели ще бъдат постигнати“ каза още г-н Стоилов.

От своя страна г-н Порети сподели: „Изключително съм впечатлен от Русе и съм щастлив, че проектът започна много гладко при Вас и нямаме поводи за притеснение. Посещението ни в града е по-скоро за осъществяване на една по-тясна връзка между нашия екип и Вас, тъй като нашата основна цел е да Ви помагаме при реализацията на проекта и да Ви бъдем опора в нелеката задача, която сте си поставили. Благодаря Ви, че въпреки забавянето, което бе факт в началото, вие работихте усърдно за спазване на линейния график и ние отчитаме това като положителна оценка“. В заключение г-н Порети сподели, че „този проект трябва да бъде сочен като пример на национално ниво“.

Г-жа Ирина Файон на свой ред благодари за възможността да работи с екипа на Община Русе и изрази убеждението си, че с толкова общи усилия резултатите неминуемо ще са много добри.

Срещата приключи с размяна на протоколни подаръци и гостите се отправиха към гр. Ветово.

Посещението им там не бе планувано, но промяна в графика позволи на гостите да прекарат още няколко часа в областта. Г-н Порети изрази желание да посети община Ветово, където ще се ремонтират кабинети за оказване на медицински грижи и семейни консултации. По същото време специалисти от МЦ „Медика Експерт“ извършват по план прегледи на учениците, на които г-н Порети изрази желание да присъства.

През вчерашния ден представителите на Швейцарското посолство проведоха няколко работни срещи.

До обяд те се срещнаха с екипа на проекта и партнорите, които вече имат стартирали дейности - Медицински център „Медика Експерт“, СНЦ „Еквилибриум“, РУ „Ангел Кънчев“, Сдружение Център „Динамика“ и Българо-Румънския трансграничен институт по медиация. В рамките на срещата те се запознаха в детайли с напредъка до момента, плануваното в краткосрочен и дългосрочен план. Бяха обсъдени текущи въпроси. 

Следобедът на гостите премина в посещения по места. Първо те посетиха ЦДГ „Ралица“ и ОУ „Алеко Константинов“, където се срещнаха с директорите г-жа Силвия Стоянова и г-н Гюрчев и се запознаха подробно с дейностите, които ще се изпълняват в образователните институции.

В късния следобед бе отделено време и за посещение в сградата на бившия Дом за медико-социални грижи, където ще бъдат ремонтирани няколко помещения, в които по-късно ще започнат да функционират нови яслени групи, отново в рамките на проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари